Sobota, 4. máj 2024
Mimoriadne správy

Twitter odstránil tisícky účtov, ktoré boli používané na šírenie dezinformácií

 Webnoviny  14. jún 2019  297  
Twitter odstránil tisícky účtov, ktoré boli používané na šírenie dezinformácií

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) - Spoločnosť Twitter odstránila takmer 4 800 účtov, ktoré používal Irán na šírenie dezinformácií.

Twitter o tom informoval v najnovšej aktualizácii správy o svojej transparentnosti, prostredníctvom ktorej chce odhaľovať "šírenie dezinformácií zákernými aktérmi". Okrem účtov s väzbami na Irán tiež Twitter zmazal kontá používané na šírenie ruskej, katalánskej a venezuelskej propagandy.

Falošné osobnosti


Yoel Roth, ktorý je v Twitteri šéfom pre integritu stránky, v blogovom príspevku uviedol, že spomínané účty napojené na Irán netvorili zjednotený blok. Jedna čast z nich, konkrétne 1 666 účtov, kumulatívne poslala viac ako dva milióny tweetov s cieľom šíriť názory podporujúce politiku Iránu a jeho konanie.

Podobne sa správalo 248 účtov, ktoré sa však špecificky zamerali na ovplyvňovanie diskusií o Izraeli. Najväčší počet kont, 2 865, prostredníctvom "falošných osobností" ovplyvňoval konverzácie o sociálnych záležitostiach v Iráne i vo svete.

Desiatky falošných účtov


Ako uvádza spravodajský portál BBC, Twitter zároveň zrušil 130 falošných účtov, ktoré vytvorili podporovatelia nezávislosti Katalánska, 33 kont od obchodného subjektu vo Venezuele a štyri účty, ktoré používala neslávne známa ruská Internetová výskumná agentúra.

Twitter podľa Rotha zozbieral všetky podozrivé účty, ktoré odstránil od začiatku jeho pátrania na sieti, do súboru dát, a ten poskytol výskumníkom. V súčasnosti tento súbor dát obsahuje viac ako 30 miliónov tweetov a viac ako jeden terabajt obrázkov a videí.

Viac k témam: Twitter
Zdroj: Webnoviny.sk - Twitter odstránil tisícky účtov, ktoré boli používané na šírenie dezinformácií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.