Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Turecká líra po komunálnych voľbách prudko klesla, trhy sa obávajú populizmu

 Webnoviny   1. apríl 2019  299  
Turecká líra po komunálnych voľbách prudko klesla, trhy sa obávajú populizmu

BRATISLAVA 1. apríla (WebNoviny.sk) - Turecká líra prudko oslabila, keďže Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v nedeľňajších komunálnych voľbách stratila hlavné mesto Ankaru a smerovala k strate Istanbulu po 25 rokoch vlády v oboch mestách. Informoval o tom portál cnbc. com.

V úvode pondelkového obchodovania v Londýne líra (TRY) voči doláru na chvíľu klesla na 5,6913 TRY/USD. V piatok pritom turecká mena uzavrela na úrovni 5,55 TRY/USD.

Trhy sa teraz obávajú, že volebné straty donútia Erdogana staviť na populistickú politiku, ktorá vlani prispela k pádu líry. Zasahovanie tureckého prezidenta do nezávislosti centrálnej banky krajiny spôsobilo ponechanie úrokových sadzieb na nízkej úrovni napriek rastúcej inflácii. V minulom roku turecká mena oproti doláru stratila až 40 percent svojej hodnoty.

Viac k témam: komunálne voľby, turecká líra
Zdroj: Webnoviny.sk - Turecká líra po komunálnych voľbách prudko klesla, trhy sa obávajú populizmu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.