Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Trump odmietol rokovanie s premiérom Trudeauom a hrozí uvalením ciel na autá z Kanady

 Webnoviny  27. september 2018  338  
Trump odmietol rokovanie s premiérom Trudeauom a hrozí uvalením ciel na autá z Kanady

WASHINGTON 27. septembra (WebNoviny.sk) - Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že odmietol osobné stretnutie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, na ktorom by diskutovali o obchodnom spore.

O stretnutie vraj nežiadali


Šéf Bieleho domu zároveň v stredu zopakoval hrozbu, že USA uvalia clá na autá dovážané z Kanady. "Jeho clá sú príliš vysoké a nezdá sa, že chce konať," povedal Trump na adresu kanadského premiéra.

Odporúčame:
USA rozkazujú zvyšku sveta, vyhlásil Maduro v OSN a chcel by si podať ruku s Trumpom

"A otvorene, uvažujeme o uvalení ciel na autá prichádzajúce z Kanady," dodal. Hovorkyňa kanadského premiéra Eleanore Catenaro v reakcii na Trumpovo vyjadrenie odpovedala: "O nijaké stretnutie sme nežiadali. Nebudeme to ďalej komentovať."

Kanada, ktorá je druhým najväčším americkým obchodným partnerom, bola vynechaná z rokovaní, na ktorých sa USA a Mexiko minulý mesiac dohodli na zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Rokovania medzi krajinami uviazli


USA a Kanada sú pod tlakom, aby dosiahli dohodu do konca tohto mesiaca, kedy splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer musí zverejniť celý text zmluvy s Mexikom.

Odporúčame:
Trump obvinil Čínu zo zasahovania do amerických volieb, podľa neho je to pre obchodné spory

Americko-kanadské rokovania uviazli v takých otázkach, ako sú vysoké kanadské clá na mliečne produkty a snaha USA chrániť farmaceutické firmy pred konkurenciou generických liekov.

Viac k témam: clá USA, Donald Trump, Justin Trudeau, Kanada
Zdroj: Webnoviny.sk - Trump odmietol rokovanie s premiérom Trudeauom a hrozí uvalením ciel na autá z Kanady © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.