Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú

 Webnoviny  29. október 2020  194  
Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú

29.10.2020 (Webnoviny.sk) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR odsudzuje sankcionovanie zamestnancov v súvislosti s ich dobrovoľným rozhodnutím o neúčasti na plošnom testovaní. Odborári tak reagujú na medializované vyhlásenia zamestnávateľov, že neprítomnosť zamestnancov v práci pre chýbajúci negatívny výsledok testovania bude kvalifikovaná ako neospravedlnená absencia a bude dôvodom na ukončenie pracovného pomeru.

KOZ v tejto súvislosti apeluje na vládu i firmy, aby k riešeniu vzniknutej situácie pristupovali zvlášť citlivo a zamestnanci neniesli postih za svoje slobodné rozhodnutie.

Viac o téme: Koronavírus


"Zastávame názor, že ide o obmedzenia slobody pohybu a pobytu, keď zamestnanec nemôže ísť do práce, lebo nedisponuje negatívnym testom. Zároveň však ide o plnenie občianskych povinností. Občianska povinnosť vzniká aj pri mimoriadnych udalostiach, kde sa mimoriadnou udalosťou rozumie aj ohrozenie verejného zdravia. Zamestnávateľ je v takýchto prípadoch povinný ospravedlniť to ako prekážku v práci z dôvodu všeobecného záujmu tak, ako o tom hovorí Zákonník práce," konštatujú odbory.

Tie zároveň pripravujú právnu analýzu posúdenia súladu, respektíve nesúladu nariadení a platných legislatívnych noriem, povinností a nárokov zamestnancov.



Viac o téme: Celoplošné testovanie



Viac k témam: Celoplošné testovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk - Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.