Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Tisíce slovenských firiem boli predaných do zahraničných rúk, najviac nadobudol Cyprus

 Webnoviny  14. apríl 2021  231  
Tisíce slovenských firiem boli predaných do zahraničných rúk, najviac nadobudol Cyprus

14.4.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenské firmy s najväčším objemom základného imania vlani nadobudli Cyperčania, Česi a Íri. Ako ďalej vyplýva z dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, celkovo bolo v minulom roku do zahraničných rúk predaných 2 569 slovenských spoločností s kumulatívnym základným imaním vo výške 81,4 mil. eur.

Prvá desiatka krajín pritom pod seba získala podiely v hodnote 74,5 mil. eur.

Až pätina celkového objemu imania predaných firiem v roku 2020 smerovala podnikateľom s cyperským pôvodom, dovedna 17,4 mil. eur. Vlani sa pritom oficiálne stali vlastníkmi necelých troch desiatok našich firiem, čím sa zaradili na 16. miesto v počte najčastejších cudzokrajných vlastníkov tunajších spoločností," uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová. Druhé miesto obsadili českí podnikatelia, ktorí u nás v uplynulom roku kúpili 808 podnikov s podielom na majetku dovedna 12,4 mil. eur.

Trojicu štátov, ktoré vstúpili do tunajších firiem s najvyšším základným imaním, uzatvára Írsko. Tamojší biznismeni síce kúpili len tri slovenské firmy, no s imaním na úrovni 10 mil. eur. „Íri sa pritom v roku 2020 umiestnili v rebríčku top zahraničných vlastníkov na 32. mieste z celkového počtu 55,“ doplnila Štěpánová. Okrem Cyperčanov, Čechov a Írov získali v roku 2020 na Slovensku veľké podiely aj podnikatelia z Luxemburska, Nemecka i Poľska.

Viac k témam: firmy
Zdroj: Webnoviny.sk - Tisíce slovenských firiem boli predaných do zahraničných rúk, najviac nadobudol Cyprus © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.