Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Tehotenská dávka nie je rovnaká pre všetky ženy, Patakyová znovu upozorňuje na rozdiely

 Webnoviny   4. január 2021  246  
Tehotenská dávka nie je rovnaká pre všetky ženy, Patakyová znovu upozorňuje na rozdiely

4.1.2021 (Webnoviny.sk) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová opäť upozornila na znevýhodňujúcu právnu úpravu pri tehotenských dávkach pre policajtky, hasičky či vojačky. Ako dodala, víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s podpísaním novely zákona o sociálnom poistení požiadala o odstránenie tejto nerovností.

Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv. Ako ďalej vysvetlila, problémom navrhovanej právnej úpravy je, že tehotenské pre policajtky či ďalšie dotknuté ženy má byť v nižšej sume, ako bude patriť ostatným zamestnankyniam.

Prehĺbili by sa rozdiely


Suma má byť podľa Pavelkovej nižšia, ako bude minimálne tehotenské podľa zákona o sociálnom poistení. Takto nastavený spôsob výpočtu tehotenského môže spôsobiť prehlbovanie vzniknutých rozdielov v budúcnosti.

Podotkla, že takto prijatá právna úprava v istom zmysle zhoršila už pretrvávajúce znevýhodnenie policajtiek v materstve, ktoré sa prejavuje v podstatne nižšej sume dávky materského po narodení dieťaťa v porovnaní s inými rovnako zarábajúcimi zamestnankyňami.

„Teší ma, že pani prezidentka poukázala na znevýhodňujúcu právnu úpravu. Som presvedčená, že v tejto veci bude potrebné urobiť kroky na odstránenie diskriminácie. Tehotenstvo a materstvo dotknutej skupiny by nemalo byť z pohľadu štátu menej cennejšie ako tehotenstvo a materstvo iných žien,“ uviedla Patakyová.

V zálohe je Ústavný súd SR


V tejto veci sa 7. decembra 2020 obrátila listom na prezidentku. Čaputová následne vyzvala Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o odstránenie diskriminačnej úpravy. Ak však sporná úprava ostane v zákone, prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR. Aj ombudsmanka v takomto prípade zváži žiadosť o posúdenie ústavnosti novely týmto súdom.

Patakyová sa obrátila na Ústavný súd SR aj v súvislosti s nerovnakou výškou materského pre príslušníčky a príslušníkov odborov. „Urobila tak po zistení, že výška materského pre hasičov, hasičky, policajtov, policajtky, príslušníkov a príslušníčky ZVJS či vojakov a vojačky je nižšia ako v prípade rovnako alebo podobne zarábajúcich zamestnancov a zamestnankýň iných povolaní,“ priblížila Pavelková.

Ombudsmanka v marci 2020 požiadala ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) o odstránenie diskriminácie, no ten jej návrh na odstránenie nerovnakého prístupu zmenou právnej úpravy neakceptoval. Z tohto dôvodu sa obrátila na Ústavný súd SR, ktorý však vo veci zatiaľ nerozhodol.

Viac k témam: tehotenská dávka
Zdroj: Webnoviny.sk - Tehotenská dávka nie je rovnaká pre všetky ženy, Patakyová znovu upozorňuje na rozdiely © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.