Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Taliansko odmieta ratifikáciu dohody CETA, neobsahuje vraj dostatočné garancie

 Webnoviny  14. jún 2018  265  
Taliansko odmieta ratifikáciu dohody CETA, neobsahuje vraj dostatočné garancie

MILÁNO 14. júna (WebNoviny.sk) - Nová talianska vláda odmieta dohodu o zóne voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou. Vyhlásil to vo štvrtok minister poľnohospodárstva Gian Marco Centinaio s tým, že krajina dohodu neratifikuje. Ako uviedol pre denník La Stampa, dôvodom je, že obchodný pakt nezabezpečuje dostatočné garancie pre talianske produkty s chráneným označením pôvodu.

Odporúčame:
Taliansko z eurozóny nevystúpi, tvrdí nová vláda na nervóznu reakciu finančných trhov

Cieľom Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi Kanadou a Európskou úniou a jej členskými štátmi je vzájomná liberalizácia obchodu s tovarom a službami, ako aj prijatie pravidiel pre otázky týkajúce sa vzájomného obchodu v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dokument známy pod označením CETA schválil vo februári 2017 Európsky parlament, vyžaduje si však aj súhlas jednotlivých členských krajín.

Slovenská vláda vyjadrila súhlas s uzavretím obchodnej zmluvy tento rok vo februári. Keďže ide o medzinárodnú dohodu, ktorá má prednosť pred zákonmi, schváliť ju bude musieť aj parlament.

Viac k témam: CETA Canada-EU Trade Agreement, Európska únia, Kanada, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk - Taliansko odmieta ratifikáciu dohody CETA, neobsahuje vraj dostatočné garancie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.