Nedeľa, 5. máj 2024
Väčšinou jasno  16,4 °C
Mimoriadne správy

Takmer pätina nemeckých firiem minulý mesiac prepúšťala, najviac sú zasiahnuté reštaurácie

 Webnoviny  12. máj 2020  306  
Takmer pätina nemeckých firiem minulý mesiac prepúšťala, najviac sú zasiahnuté reštaurácie

12.5.2020 (Webnoviny.sk) - Veľa nemeckých firiem v dôsledku pandémie koronavírusu ruší pracovné miesta. Najviac zasiahnutý je segment reštaurácií a stravovacích služieb. V apríli tam zamestnancov prepúšťalo alebo nepredlžovalo termínované kontrakty až 58 % firiem. Medzi prevádzkovateľmi hotelov podiel firiem obmedzujúcich stavy zamestnancov predstavoval 50 %.

V cestovných kanceláriách postupovalo obdobne 43 % a v automobilovom priemysle 39 % spoločností. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil v pondelok mníchovský inštitút Ifo. „Od tohto okamihu kríza dopadá na nemecký trh práce,“ uviedol Klaus Wohlrabe z inštitútu Ifo.

Viac o téme: Koronavírus


V priemere minulý mesiac prepúšťalo 18 % nemeckých firiem. Najmenej ohrozené sú profesie právnikov, audítorov a daňových poradcov, kde s prepúšťaním počíta iba 5 % zamestnávateľov. V chemickom priemysle plánuje znižovanie počtu zamestnancov tiež 5 % firiem, v stavebníctve sú to tri a v realitách dve percentá.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Farmaceutický priemysel sa podľa aprílového prieskumu inštitútu Ifo zatiaľ nepripravuje na prepúšťanie.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, prepúšťanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Takmer pätina nemeckých firiem minulý mesiac prepúšťala, najviac sú zasiahnuté reštaurácie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.