Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Svetová obchodná organizácia rozhodla, Čína môže uvaliť miliardové clá na americké tovary

 Webnoviny   2. november 2019  394  
Svetová obchodná organizácia rozhodla, Čína môže uvaliť miliardové clá na americké tovary

2.11.2019 (Webnoviny.sk) - Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla, že Čína môže uvaliť clá na americké tovary v hodnote 3,6 mld. USD, keďže americká vláda v minulosti v prístupe voči čínskym produktom nedodržala pravidlá v oblasti antidumpingových ciel. Čína sťažnosť podala pred takmer šiestimi rokmi. Ide teda o prípad, ktorý vznikol dávno pred terajšou obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. WTO zistila chyby v technikách, ktoré USA použili pri určení antidumpingových ciel.

Išlo napríklad o to, že Washington sa zaoberal čínskymi firmami ako jedným celkom a v podstate spolu s producentmi, ktorí porušili pravidlá, postihol aj niektorých výrobcov, ktorí pravidlá neporušili. Peking v sťažnosti na pôde WTO žiadal, aby organizácia dovolila Číne uvaliť clá na americké tovary v hodnote 7 mld. USD, avšak WTO túto sumu zredukovala.

(1 EUR = 1,1139 USD)

Viac k témam: clá, Spojené štáty americké
Zdroj: Webnoviny.sk - Svetová obchodná organizácia rozhodla, Čína môže uvaliť miliardové clá na americké tovary © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.