Piatok, 22. november 2024
Malá oblačnosť -1 °C
Mimoriadne správy
- Pre podozrivú batožinu evakuovali časť londýnskeho letiska Gatwick
- Ukrajinský parlament zrušil zasadanie pre sprísnenie bezpečnostných opatrení po tom, ako Moskva nasadila novú raketu
- Trump má novú kandidátku na čelo ministerstva spravodlivosti, bývalú generálnu prokurátorku Floridy Pam Bondiovú
- Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o bojové vozidlá a delostrelectvo
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
Suma stravného pre zamestnacov išla dole, dôvodom bolo prepúšťanie aj dlhodobé ošetrovné
31.7.2020 (Webnoviny.sk) - Dlhodobé OČR, ale aj prepúšťanie pre koronakrízu spôsobili na Slovensku pokles celkovej sumy stravného pre zamestnancov. V máji tohto roka dostali zamestnanci od svojich zamestnávateľov na stravu takmer o 15 mil. eur menej než počas predkrízového januára.
Domácnosti míňali na potraviny viac
Viac ako 23-percentný prepad stravného oproti januáru znamená, že domácnosti museli minúť viac na potraviny z vlastného.
"Sociálne dopady pociťujú najmä rodičia, ktorí zostali mesiace doma s deťmi na OČR. Nielenže nedostali stravné lístky, ale museli v plnej miere prestravovať seba, aj deti, ktoré predtým mali obedy v škole bezplatne," uviedol v tlačovej správe prezident Asociácie moderných benefitov (AMB) Štefan Petrík.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Pre mnohé rodiny tvoria stravné lístky podľa asociácie významnú pomoc pri nákupe základných potravín, z ktorých si následne zabezpečujú aj obed do práce.
"Tieto rodiny prídu o peniaze hneď dvakrát. Nielenže v dôsledku OČR prišli o časť výplaty, ale zároveň aj o príspevok na stravovanie. V rakúskej metropole Viedeň sa napríklad rozhodli pomôcť rodinám, ale aj tamojším reštauráciám, práve tým, že dostali stravné poukážky, ktorých hodnota dosahovala v niektorých prípadoch až 50 eur," upozornil Petrík.
Stravné v hotovosti môže spôsobiť problémy
Práve reštaurácie môže nižší objem stravných lístkov, a v budúcnosti aj zavedenie stravného v hotovosti, podľa neho dostať do ešte väčších problémov.
"Viac ako polovicu stravných lístkov, či už elektronických alebo papierových, používajú ľudia v reštauráciách. Pomáhajú tým zachovať tisícky miest kuchárov, čašníkov a pomocného personálu,“ dodáva šéf AMB. Ročne tak vďaka stravným lístkom prinesú ľudia reštauráciám tržby vo výške viac ako 420 mil. eur.
Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a Doxx-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov, pre viac ako 770-tisíc zamestnancov pracujúcich u takmer 35-tisíc zamestnávateľov a SZČO.
Viac k témam: pandemická OČR
Zdroj: Webnoviny.sk - Suma stravného pre zamestnacov išla dole, dôvodom bolo prepúšťanie aj dlhodobé ošetrovné © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.