Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Suma stravného pre zamestnacov išla dole, dôvodom bolo prepúšťanie aj dlhodobé ošetrovné

 Webnoviny  31. júl 2020  298  
Suma stravného pre zamestnacov išla dole, dôvodom bolo prepúšťanie aj dlhodobé ošetrovné

31.7.2020 (Webnoviny.sk) - Dlhodobé OČR, ale aj prepúšťanie pre koronakrízu spôsobili na Slovensku pokles celkovej sumy stravného pre zamestnancov. V máji tohto roka dostali zamestnanci od svojich zamestnávateľov na stravu takmer o 15 mil. eur menej než počas predkrízového januára.

Domácnosti míňali na potraviny viac


Viac ako 23-percentný prepad stravného oproti januáru znamená, že domácnosti museli minúť viac na potraviny z vlastného.

"Sociálne dopady pociťujú najmä rodičia, ktorí zostali mesiace doma s deťmi na OČR. Nielenže nedostali stravné lístky, ale museli v plnej miere prestravovať seba, aj deti, ktoré predtým mali obedy v škole bezplatne," uviedol v tlačovej správe prezident Asociácie moderných benefitov (AMB) Štefan Petrík.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Pre mnohé rodiny tvoria stravné lístky podľa asociácie významnú pomoc pri nákupe základných potravín, z ktorých si následne zabezpečujú aj obed do práce.

"Tieto rodiny prídu o peniaze hneď dvakrát. Nielenže v dôsledku OČR prišli o časť výplaty, ale zároveň aj o príspevok na stravovanie. V rakúskej metropole Viedeň sa napríklad rozhodli pomôcť rodinám, ale aj tamojším reštauráciám, práve tým, že dostali stravné poukážky, ktorých hodnota dosahovala v niektorých prípadoch až 50 eur," upozornil Petrík.

Stravné v hotovosti môže spôsobiť problémy


Práve reštaurácie môže nižší objem stravných lístkov, a v budúcnosti aj zavedenie stravného v hotovosti, podľa neho dostať do ešte väčších problémov.

"Viac ako polovicu stravných lístkov, či už elektronických alebo papierových, používajú ľudia v reštauráciách. Pomáhajú tým zachovať tisícky miest kuchárov, čašníkov a pomocného personálu,“ dodáva šéf AMB. Ročne tak vďaka stravným lístkom prinesú ľudia reštauráciám tržby vo výške viac ako 420 mil. eur.

Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a Doxx-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov, pre viac ako 770-tisíc zamestnancov pracujúcich u takmer 35-tisíc zamestnávateľov a SZČO.

Viac k témam: pandemická OČR
Zdroj: Webnoviny.sk - Suma stravného pre zamestnacov išla dole, dôvodom bolo prepúšťanie aj dlhodobé ošetrovné © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.