Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Sulíkovo kilečko zmenilo aj lehotu na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia

 Webnoviny  21. júl 2020  231  
Sulíkovo kilečko zmenilo aj lehotu na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia

21.7.2020 (Webnoviny.sk) - Od utorka 21. júla tohto roka je zamestnávateľ povinný predložiť Sociálnej poisťovni evidenciu o zamestnancovi na účely sociálneho poistenia do konca mesiaca nasledujúceho po mesiac, v ktorom sa skončil právny vzťah zamestnanca k zamestnávateľovi.

"To znamená, že ak bude pracovný pomer ukončený napríklad 31. júla 2020, lehota na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia je do 31. augusta 2020," uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Naďalej však podľa neho platí, že ak si zamestnanec uplatní nárok na dôchodok alebo o zaslanie evidenčného listu dôchodkového poistenia požiada Sociálna poisťovňa, zamestnávateľ je povinný predložiť evidenčný list dôchodkového poistenia do ôsmich dní.

Povinnosť zamestnávateľa predkladať Sociálnej poisťovni evidenciu o zamestnancovi sa v zákone o sociálnom poistení upravila v súvislosti so zmenami zákonov na zlepšenie podnikateľského prostredia, tzv. „podnikateľským kilečkom“.

Povinnosti zamestnávateľa v súvislosti s vedením evidencie na účely sociálneho poistenia a starobného dôchodkového sporenia sú uvedené aj v metodickom usmernení pre zamestnávateľov, ktoré je zverejnené na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Viac k témam: dôchodkové poistenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Sulíkovo kilečko zmenilo aj lehotu na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.