Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Sulík je za zníženie DPH pre gastro sektor na päť percent, podobné riešenia navrhujú aj experti

 Webnoviny  15. apríl 2021  204  
Sulík je za zníženie DPH pre gastro sektor na päť percent, podobné riešenia navrhujú aj experti

15.4.2021 (Webnoviny.sk) - Minister hospodárstva Richard Sulík súhlasí s tým, aby v súčasnej situácii bolo vyhovené požiadavkám predstaviteľov gastro sektora a bola im dočasne znížená daň z pridanej hodnoty (DPH). Sulík by osobne podporil návrh, aby bola DPH pre gastro sektor len na úrovni 5 percent.

Konštatoval to v stredu po rokovaní vlády. „Je to ale iba môj osobný názor. Ten sa nemusí stotožňovať ani len s členmi SaS. My sme totiž strana, ktorá je za neutrálnosť zdanení. To znamená jedna sadzba pri dani z príjmov aj DPH. V tejto mimoriadnej situácii by som ale urobil výnimku," uviedol Sulík.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Minister hospodárstva tak reagoval na opakujúcu sa výzvu iniciatívy #stálemámechuť, ktorá združuje 14 organizácií a iniciatív pôsobiacich v gastro sektore a cestovnom ruchu. Iniciatíva tvrdí, že vzhľadom na to, že v pláne obnovy neboli vyčlenené žiadne prostriedky pre gastro sektor a cestovný ruch, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou, považuje za nevyhnutné, aby štát hľadal aj ďalšie možnosti podpory sektorov cestovného ruchu a gastra.

Napríklad znížením DPH na gastro služby. Takéto riešenie už podľa iniciatívy navrhujú aj viacerí experti z oblasti makroekonomiky, či samotných rezortov a zrealizovalo ich už viacero krajín EÚ.

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, Ekonomické dopady koronavírusu, gastrosektor
Zdroj: Webnoviny.sk - Sulík je za zníženie DPH pre gastro sektor na päť percent, podobné riešenia navrhujú aj experti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.