Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Súdny dvor chce vedieť, či Veľká Británia môže ešte zmeniť rozhodnutie ohľadom brexitu

 Webnoviny  27. november 2018  272  
Súdny dvor chce vedieť, či Veľká Británia môže ešte zmeniť rozhodnutie ohľadom brexitu

BRUSEL 27. novembra (WebNoviny.sk) - Na Súdnom dvore Európskej únie sa začalo vypočúvanie argumentov v otázke, či by Veľká Británia mohla jednostranne zrušiť svoje rozhodnutie o odchode z EÚ pred brexitom, ktorý je naplánovaný na 29. marca budúceho roka. Na zasadaní súdu, ktoré sa začalo v utorok, sa táto otázka posúdi v zrýchlenom konaní vzhľadom na blížiaci sa brexit.

Keďže článok 50 Lisabonskej zmluvy o Európskej únii sa touto problematikou podrobne nezaoberá, pretože sa očakávalo, že nijaký členský štát únie nebude chcieť odísť, skupina škótskych zákonodarcov chce vedieť, v akom rozsahu môže Veľká Británia z vlastného rozhodnutia vycúvať z procesu vystúpenia.

Dôvodom kroku škótskych poslancov je rastúci tlak odporcov brexitu na vypísanie druhého referenda o odchode Británie z bloku. Rozhodovanie súdu by mohlo trvať niekoľko mesiacov.

Viac k témam: brexit, ECJ Európsky súdny dvor, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Súdny dvor chce vedieť, či Veľká Británia môže ešte zmeniť rozhodnutie ohľadom brexitu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.