Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Štátne železnice počas sviatkov vypravia mimoriadne rýchliky aj 29 posilových vlakov

 Webnoviny  16. december 2018  267  
Štátne železnice počas sviatkov vypravia mimoriadne rýchliky aj 29 posilových vlakov

BRATISLAVA 16. decembra (WebNoviny.sk) - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) vypraví v období blížiacich sa vianočných a novoročných sviatkov štyri mimoriadne rýchliky a 29 posilových vlakov. Reaguje tak na tradične zvýšený záujem cestujúcich o železničnú dopravu v období od Vianoc cez Nový rok do Troch kráľov.

Ako informoval národný osobný vlakový dopravca, na trati Bratislava - Košice vypraví dva mimoriadne rýchliky R 11609 v piatok 21. decembra a v piatok 4. januára 2019 s odchodom z Bratislavy Hlavnej stanice o 13:49 a s príchodom do Košíc o 19:46. V opačnom smere pôjdu tiež dva mimoriadne rýchliky R 11610, v utorok 1. januára a v pondelok 7. januára.

Z Košíc budú odchádzať o 14:14 a do Bratislavy by mali prísť o 20:16. Mimoriadne rýchliky plánuje dopravca radiť z desiatich vozňov 2. triedy a cestujúcim odporúča včas si zabezpečiť miesto. "Okrem týchto štyroch mimoriadnych spojov vypraví ZSSK aj 29 posilových vlakov, ktoré sú zapracované v platnom cestovnom poriadku," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Najviac posilových vlakov pôjde 6. januára


Posilové vlaky pôjdu počas jedenástich dní od 21. decembra do 6. januára najmä na tratiach Bratislava - Košice, resp. Humenné a Košice - Praha a späť. "Zároveň ZSSK podľa technických možností jednotlivých vlakov posilní aj niektoré pravidelné vlaky kategórie IC, Ex,R, RR a Os," dodal Kováč.

Najviac posilových vlakov bude vypravených v nedeľu 6. januára, a to desať, z toho tri regionálne rýchliky na trati Žilina - Bratislava, dva rýchliky Košice - Bratislava, dva regionálne rýchliky (RR) Banská Bystrica - Bratislava, ako aj jeden rýchlik Humenné - Bratislava, regionálny expres (REX) Humenné - Košice a rýchlik Zvolen - Košice.

Päť posilových vlakov pôjde v piatok 21. decembra (vlak SuperCity Pendolino Praha - Žilina - Košice, rýchliky z Bratislavy do Humenného a Košíc a regionálny rýchlik do Žiliny, ako aj regionálny expres Košice - Humenné). Štyri posilové vlaky sú plánované v piatok 4. januára (SC Pendolino Praha - Košice, rýchliky z Bratislavy do Humenného a Košíc, regionálny expres z Košíc do Humenného).

Vlani cez sviatky prepravili státisíce ľudí


Zvyšných desať posilových vlakov pôjde počas ôsmich dní - v sobotu 22. decembra SC Pendolino Košice - Praha, v nedeľu 23. decembra REX Humenné - Košice, v stredu 26. decembra rýchliky z Košíc a z Humenného do Bratislavy, v piatok 28. decembra SC Pendolino z Prahy do Košíc a REX z Košíc do Humenného, v sobotu 29. decembra SC Pendolino z Košíc do Prahy, v nedeľu 30. decembra REX Humenné - Košice, v utorok 1. januára RR Košice - Bratislava a v sobotu 5. januára SC Pendolino z Košíc do Prahy.

ZSSK počas vlaňajších zimných sviatkov od 22. decembra 2017 do 7. januára 2018 prepravila takmer 1,5 milióna cestujúcich. Na najviac vyťaženej trase medzi Bratislavou a Košicami cez Žilinu išlo v uvedenom období 992 376 pasažierov.

Zo všetkých 22 229 vtedy vypravených vlakov malo do cieľovej stanice menej ako päťminútové meškanie 21 187 spojov (95,3 %) a viac ako päť minút meškalo 1 061 spojov (4,8 %). Z celkového počtu 374 IC vlakov a rýchlikov medzi Bratislavou a Košicami prišlo do cieľa načas 258 vlakov (69 %), priemerne meškali zhruba štyri minúty.

Viac k témam: vlaková doprava, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Štátne železnice počas sviatkov vypravia mimoriadne rýchliky aj 29 posilových vlakov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.