Štvrtok, 28. marec 2024
Mimoriadne správy

Štátne plynárne by mal nový zákon ochrániť od špekulantov, Žiga tak reaguje na Duckého zmenky

 Webnoviny  26. november 2018  332  
Štátne plynárne by mal nový zákon ochrániť od špekulantov, Žiga tak reaguje na Duckého zmenky

BRATISLAVA 26. novembra (WebNoviny.sk) - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) pripravuje pre takzvané Duckého zmenky nový zákon.

„Na vládu prinesiem návrh zákona, v ktorom v skrátenom legislatívnom konaní budeme chcieť zabezpečiť, aby bol Slovenský plynárenský priemysel ochránený od špekulantov. Pripravujeme zákon o ochrane záujmov v plynárenstve. Chceme zabezpečiť, aby takéto podniky nebolo možné exekvovať,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede minister hospodárstva Peter Žiga.

Slovensko môže prísť o milióny eur


Najvyšší súd SR vo štvrtok minulý týždeň vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti STRODEN MANAGEMENT LIMITED, ktorú zastupuje advokát Robert Lenčéš.

Ako informovala spoločnosť SPP, Slovenská republika ako ich jediný akcionár, tak môže prísť o 30 miliónov eur. SPP považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov.

Najvyšší súd SR podľa SPP priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre a navyše rozhodol v rozpore so svojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami. Nerešpektoval ani výsledky trestného konania, ktoré sa viedlo v súvislosti s týmito zmenkami a konštatovalo ich nezákonné vystavenie.

Nezákonná manipulácia so spisom


Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR vo veci prišlo podľa plynárov v čase, keď právny zástupca spoločnosti SPP, krátko pred verejným vyhlásením rozsudku, zistil podozrenie z nezákonnej manipulácie so súdnym spisom a z tohto dôvodu aj vykonal príslušné právne kroky vrátane podania trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru SR.

SPP považuje tzv. Duckého zmenky za podvodne vydané a ako také za neplatné. Súdy vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech spoločnosti. SPP tak doteraz nebol zaviazaný preplatiť hodnotu ani jednej zo zmeniek.

Viac k témam: Duckého zmenky, minister hospodárstva, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Žiga
Zdroj: Webnoviny.sk - Štátne plynárne by mal nový zákon ochrániť od špekulantov, Žiga tak reaguje na Duckého zmenky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.