Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Štatistický úrad odhaduje lepšie výnosy pšenice aj zemiakov, slnečnice bude zrejme menej

 Webnoviny  28. august 2018  356  
Štatistický úrad odhaduje lepšie výnosy pšenice aj zemiakov, slnečnice bude zrejme menej

BRATISLAVA 28. augusta (WebNoviny.sk) - Druhý tohtoročný odhad úrody vybraných poľnohospodárskych plodín, ktorý vypracoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR), predpokladá lepšie hektárové výnosy u väčšiny komodít.

Štatistici predpokladajú v roku 2018 oproti vlaňajšku lepšie čísla pri pšenici, kukurici aj zemiakoch. Slnečnice však bude celkovo medziročne menej. "Druhý odhad spresňuje očakávania úrody v čase, kedy už bola pozberaná repka, väčšina obilnín, ale ešte sa nerozbehol zber slnečnice, kukurice či repy," spresnila situáciu riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Zvýšila sa plocha pestovaných obilnín


Úroda hustosiatych obilnín by v tomto roku mala byť vyššia ako vlani, a to celkovo o 142,4 tisíca ton, teda o 5,9 %. Tie budú mať vyššiu výmeru osiatych plôch v porovnaní s minulým rokom o 6,5 %.

Odporúčame:
Aktualizované: Úroda obilnín v Nemecku klesla o vyše štvrtinu, vláda odškodní farmárov

Medziročne sa zvýšila plocha najviac pestovaných obilnín - pšenice o 7,8 % a jačmeňa o 3 %. Celkovo by úroda pšenice mala byť o 10 % vyššia ako vlani, takmer 2 milióny ton. Okrem ovsa a jačmeňa sa očakáva aj vyššia úroda u všetkých ostatných druhov hustosiatych obilnín.

Kukurica na zrno bola zasiata na výmere o 7,7 % nižšej ako v roku 2017, no napriek tomu ŠÚ SR očakáva lepšie výnosy. A to o 177 tisíc ton vyššiu úrodu kukurice na zrno, čo je medziročne až 16,6 % nárast, zdôraznil riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ŠÚ SR Peter Danko.

Viac repky olejnej a sóje


Štatistici zároveň očakávajú aj zvýšenie priemernej hektárovej úrody kukurice na zrno v porovnaní s minulým rokom o viac ako pätinu. Pozbierať by sa malo v priemere 6,96 tony z hektára, vlani to bolo 5,68 tony.

Odporúčame:
Stretnutie premiéra Pellegriniho s farmármi nevyšlo, počas žatvy sú zavalení prácou

Vyššia úroda sa očakáva aj u repky olejky (o 6,1 % viac) a u sóje (o 12 % viac). Pri týchto komoditách sa zvýšili pestovateľské plochy a súčasne sa očakáva aj vyšší hektárový výnos.

Podľa Petra Danka zo ŠÚ SR sa pri slnečnici očakáva medziročne badateľne vyšší výnos, tohtoročná úroda by mala byť na úrovni 2,82 tony z hektára. Slnečnice však bude celkovo medziročne menej, pod 200 tisíc ton, pretože osiate plochy boli medziročne nižšie až o 21 %.

Tri odhady ročne


Zemiaky sú zasadené na o 4,5 % väčšej ploche ako vlani. Očakávajú pri nich o takmer 15 % vyššiu celkovú úrodu na úrovni necelých 160 tisíc ton. Aj pri nich sa očakáva medziročne vyššia hektárová úroda na úrovni 22,77 t/ha.

Odporúčame:
Foto: Na otvorení Agrokomplexu 2018 hodnotil Pellegrini žatvu, Matečná hovorila o plánovaných investíciách

Vyššiu úrodu ŠÚ SR očakáva aj u technickej cukrovej repy - o 8 % viac. Priemerná hektárová úroda sa u nej zvýšila na 60,22 t/ha (oproti roku 2017 rast o 5,22 t/ha).

Odhad úrody vybraných poľnohospodárskych plodín realizuje ŠÚ SR trikrát ročne. Aktuálny odhad úrody poľnohospodárskych plodín je k 15. augustu 2018.

Viac k témam: kukurica, pšenica, Štatistický úrad SR, úroda, zemiaky
Zdroj: Webnoviny.sk - Štatistický úrad odhaduje lepšie výnosy pšenice aj zemiakov, slnečnice bude zrejme menej © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.