Štvrtok, 18. apríl 2024
Jasno  2,8 °C
Mimoriadne správy

Štát prišiel o státisíce eur, rodičia si opakovane a neoprávnene uplatňujú daňový bonus na deti

 Webnoviny   3. február 2021  212  
Štát prišiel o státisíce eur, rodičia si opakovane a neoprávnene uplatňujú daňový bonus na deti

3.2.2021 (Webnoviny.sk) - Finančná správa našla viaceré nezrovnalosti pri kontrolách uplatňovania daňového bonusu na dieťa za rok 2018. Odhalila prípady, keď si daňový bonus na dieťa uplatnili obaja rodičia, alebo jeden z nich si ho nárokoval u viacerých zamestnávateľov.

Celkovo si takto neoprávnene vyšší daňový bonus na dieťa uplatnilo 7 320 rodičov, čím štát ukrátili o 1,6 milióna eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Finančná správa si na daňový bonus posvieti


Finančná správa vyzýva daňovníkov, aby pri podávaní daňových priznaní dbali na správnosť údajov. Uplatňovaniu daňového bonusu na dieťa bude finančná správa venovať zvýšenú pozornosť.

Najčastejšie sa stáva, že si daňový bonus na dieťa neoprávnene uplatnia obaja rodičia. Stalo sa to v 3 826 prípadoch a štát na daňovom bonuse na dieťa prišiel o viac ako 821-tisíc eur.

Kontrolou prejdú aj ďalšie výpadky


Ďalších približne 760-tisíc eur si daňovníci neoprávnene uplatnili v prípadoch, keď si daňový bonus na dieťa uplatnil iba jeden rodič, avšak viacnásobne alebo vo vyššej výške. Takýchto prípadov zaznamenala finančná správa takmer 3,5-tisíca.

V prípade daňového bonusu na dieťa nejde o poslednú kontrolu. "Finančná správa pripraví rovnaký odhad a identifikáciu daňovníkov s viacnásobným uplatnením daňového bonusu aj za rok 2019. Okrem toho začína finančná správa kontrolovať a kvantifikovať výpadky daňových príjmov aj v iných oblastiach," upozornila Rybanská.

Viac k témam: daňový bonus, kontrola
Zdroj: Webnoviny.sk - Štát prišiel o státisíce eur, rodičia si opakovane a neoprávnene uplatňujú daňový bonus na deti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.