Nedeľa, 5. máj 2024
Slnečno  18,5 °C
Mimoriadne správy

Štát pomôže vykryť škody po koronavíruse aj súkromným poisťovniam, možno zruší poistný odvod

 Webnoviny  19. marec 2020  313  
Štát pomôže vykryť škody po koronavíruse aj súkromným poisťovniam, možno zruší poistný odvod

19.3.2020 (Webnoviny.sk) - Štát je v súvislosti s krytím škôd spôsobených epidémiou pripravený pomôcť aj komerčným poisťovniam. "Je možné uvažovať nad vyňatím poisťovní spod odvodu podľa zákona o osobitnom odvode v regulovaných odvetviach a ako aj uvažovať nad zrušením či odkladom samostatnej poistnej dani," uvádza sa v materiáli o opatreniach, ktorý v stredu schválila vláda.

Viac o téme: Koronavírus


Tento krok vítajú poisťovne, ako aj finanční analytici. Podľa projektovej riaditeľky v spoločnosti FinGO.sk Kataríny Kostkovej by to mohlo zmierniť škody na trhu spôsobené koronavírusom. "Zároveň by tento krok určite prispel k rýchlejšiemu spamätaniu sa ekonomiky po zažehnaní pandémie," dodala Kostková.

Poistných plnení pribúda


Ako skonštatovala generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková, odvod z regulovaných odvetví a poistná daň sú veľkým zásahom do hospodárenia poisťovní aj v dobrých časoch.

"Epidémia koronavírusu priniesla poisťovniam ďalšie zásahy v podobe nielen predpokladaného zvýšenia poistných plnení nad rámec kalkulovaných škôd vo viacerých segmentoch poistenia, ale aj spomalenia ekonomiky, vysoko pravdepodobného znehodnotenia niektorých finančných aktív poisťovní a dopadu týchto skutočností na solventnosť poisťovní," uviedla Žáková.

Teraz sa ukázala nezmyselnosť odvodu


Ako uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, nezmyselnosť a kontraproduktívnosť bankového a poistného odvodu odchádzajúcej vláde ukázala až kríza okolo koronavírusu. Odborníci totiž podľa neho od začiatku upozorňovali, že na nesystémové odvody, ktoré enormne zaťažili finančný sektor, v konečnom dôsledku doplatia slovenskí spotrebitelia a firmy.

"Poistná daň bol nezmyselný krok, ktorý nemal iné opodstatnenie ako zvýšiť čistý odvod z poistného sektora do štátneho rozpočtu. Daň viedla k zvýšeniu cien a poklesu miery poistenosti, ktorá je na Slovensku dlhodobo príliš nízka," myslí si Búlik.

Táto situácia je podľa Búlika najviac riziková pre samotný štát, pretože nepoistené firmy a jednotlivci sa pri prírodných katastrofách obracajú na štát s požiadavkou o pomoc.

"Som presvedčený, že zrušenie odvodov a poistnej dane v kombinácii s kampaňou môže pomôcť motivovať obyvateľstvo chrániť svoje zdravie a majetok poistením. Na tom v konečnom dôsledku získajú najviac verejné financie a ich udržateľnosť," dodal Búlik.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, poisťovne, Slovenská asociácia poisťovní
Zdroj: Webnoviny.sk - Štát pomôže vykryť škody po koronavíruse aj súkromným poisťovniam, možno zruší poistný odvod © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.