Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Štát pomôže cestovnému ruchu na Slovensku sumou sto miliónov eur, schválili poslanci

 Webnoviny   4. november 2020  241  
Štát pomôže cestovnému ruchu na Slovensku sumou sto miliónov eur, schválili poslanci

4.11.2020 (Webnoviny.sk) - Štát pomôže domácemu cestovnému ruchu prekonať následky koronakrízy. Parlament v stredu v skrátenom legislatívnom konaní schválil novelu zákona o podpore domáceho cestovného ruchu, ktorou sa vytvára rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci a minimálnej pomoci pre tento sektor vo výške 100 miliónov eur.

Od reštaurácií po sprievodcov


O štátnu pomoc budú môcť požiadať všetky subjekty domáceho cestovného ruchu, ktorým pre pandémiu koronavírusu klesli tržby viac ako o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Podpora od štátu dosiahne v závislosti od poklesu tržieb od 4 percent do 10 percent z minuloročných tržieb.

Štátna pomoc je podľa rezortu dopravy a výstavby určená pre celý segment domáceho cestovného ruchu, a to pre reštaurácie, kaviarne, bistrá, hotely, penzióny, aquaparky, kúpaliská, prevádzky lanoviek a vlekov, botanické záhrady, zoologické záhrady, zábavné parky, lunaparky, múzeá, historické pamiatky, či sprievodcov v cestovnom ruchu.

Cestovné kancelárie a agentúry


Pomoc zahŕňa aj cestovné kancelárie a agentúry, a to bez ohľadu na to, či pomáhajú alebo nepomáhajú priamo domácemu cestovnému ruchu. Podľa ministra Andreja Doležala ide totiž v ich prípade o dôležitý segment národného hospodárstva.

Výška pomoci bude závisieť od poklesu tržieb v konkrétnom mesiaci v porovnaní za rok 2019.

Ak napríklad reštaurácia, ktorá bola zatvorená v apríli 2020, mala 100-percentný prepad tržieb oproti rovnakému obdobiu spred roka, bude mať nárok na kompenzáciu tržieb vo výške 10 percent z tržieb za apríl v roku 2019.

Ak tržby klesli o 60 percent, dostane žiadateľ 6 percent z tržieb z rovnakého obdobia v roku 2019.

Údaje finančnej správy


Výpočet výšky štátnej pomoci bude založený na údajoch finančnej správy o vybranej dani z pridanej hodnoty, na základe ktorej boli kvantifikované tržby podnikateľských subjektov a následne ich 10-percentná časť pre určenie finančnej náročnosti pre prvé oprávnené obdobie.

Výška tržieb tvorí 330 miliónov eur a 10-percentná časť 33 miliónov eur. Ostatných 17 miliónov eur tvorí kvantifikovaný odhad pre finančnú náročnosť nasledujúceho oprávneného obdobia.

Na základe vyššie uvedeného výpočtu bola stanovená predpokladaná finančná potreba z kapitoly Všeobecná pokladničná správa vo výške 10 miliónov eur na rok 2020, 70 miliónov eur na rok 2021 a 20 miliónov eur na rok 2022.

Viac k témam: cestovný ruch, Ekonomické dopady koronavírusu, turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk - Štát pomôže cestovnému ruchu na Slovensku sumou sto miliónov eur, schválili poslanci © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.