Pondelok, 6. máj 2024
Oblačno  14 °C
Mimoriadne správy

Štát chce ochrániť dáta daňových poplatníkov, Rašiho úrad vyhlásil výzvu za desiatky miliónov

 Webnoviny  23. júl 2019  316  
Štát chce ochrániť dáta daňových poplatníkov, Rašiho úrad vyhlásil výzvu za desiatky miliónov

23.7.2019 (Webnoviny.sk) - Projekt na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti systémov finančnej správy za desiatky miliónov eur je o krok bližšie k realizácii.

Po tom, čo Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v júni projekt odsúhlasil, v utorok uverejnil na neho oficiálnu výzvu s uzávierkou 23. septembra tohto roku.

Cieľom projektu s nákladmi 43,4 mil. eur je podľa úradu vicepremiéra ochrániť citlivé dáta daňových poplatníkov, zabrániť krádeži identít a zmodernizovať informačný systém finančnej správy.

Cena môže byť nižšia


Náklady zahŕňajú nielen obstaranie hardvéru a softvéru, ale aj licencie a odborné školenia. ÚPVII dodal, že konečnú cenu projektu môže ešte znížiť verejné obstarávanie.

„V súvislosti s neustále rastúcou aktivitou podnikateľov aj občanov v digitálnom priestore je nevyhnutné, aby aj Slovenská republika reagovala na opatrenia obsiahnuté v Stratégii kybernetickej bezpečnosti Európskej únie,“ konštatoval úrad vicepremiéra.

Výstupom projektu má pritom byť vybudovanie nosnej infraštruktúry na monitoring, analýzu i aktívnu ochranu pred kybernetickými hrozbami v rámci finančnej správy, vybudovanie samostatnej nosnej siete na odhaľovanie útokov či analytického centra pre posudzovanie jednotlivých druhov správania sa zamestnancov, ako aj samotnej siete.

Tri červené vlajky


Projekt s názvom Vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému finančnej správy však nebol príliš pozitívne hodnotený odborníkmi.

Iniciatíva Slovensko.Digital mu dokonca vo svojom hodnotiacom systéme udelila až tri červené vlajky, keď hovorila najmä o nedostatočne definovaných cieľoch, slabo odôvodnených úsporách, či chýbajúcich analýzach alternatívnych riešení.

Odborníci taktiež pripomínajú, že finálna cena za projekt sa môže priblížiť až k 80 miliónom eur, keďže ďalších vyše 33 miliónov eur si má vyžiadať jeho desaťročná prevádzka.

Viac k témam: Finančná správa SR, kybernetická bezpečnosť, Slovensko.Digital, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu
Zdroj: Webnoviny.sk - Štát chce ochrániť dáta daňových poplatníkov, Rašiho úrad vyhlásil výzvu za desiatky miliónov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.