Streda, 22. máj 2024
Mimoriadne správy

Špecializácie zdravotných sestier sa zlúčia, podľa Laurinca im však nebude hroziť zníženie platu

 Webnoviny  23. august 2018  309  
Špecializácie zdravotných sestier sa zlúčia, podľa Laurinca im však nebude hroziť zníženie platu

BRATISLAVA 23. augusta (WebNoviny.sk) - Vďaka novému nariadeniu vlády, ktoré ministri schválili v stredu 22. augusta, niektoré sestry nestratia špecializáciu.

Zmena pracoviska bez straty


Podľa riaditeľa kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Milana Laurinca tak môžu zmeniť pracovisko bez toho, aby sa im znížil plat pre stratu špecializácie. To sa v minulosti často stávalo, uviedol Laurinc.

Odporúčame:
Asociácia má obavy, že zvýšenie minimálnej mzdy a sociálny balíček ohrozia prevádzku nemocníc

Nariadenie vlády uviedlo do praxe špecializáciu ošetrovateľská starostlivosť o dospelých. Jej obsah je širší a združuje predchádzajúce špecializácie ošetrovateľskej starostlivosti vo vnútornom lekárstve, v chirurgii a v onkológii. V praxi to znamená, že ak sestra so špecializáciou v onkológii prejde na oddelenie chirurgie, nestratí ju, pretože obe nahradí nová širšia špecializácia.

"Tak, ako sa to upravuje, je teraz úplne v poriadku, je to náš úspech," zhodnotil Laurinc. Podľa neho je špecializácia kompaktnejšia, hoci k nej ešte nie je hotový presný vzdelávací obsah. O ňom sa bude rokovať.

Chceli redukciu špecializácií


Prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová na sociálnej sieti uviedla, že chceli redukciu špecializácií, ktorých bolo až 13, hoci v krajinách EÚ ich je 5 až 6. "Preto sme žiadali ministerstvo, aby špecializáciu starostlivosť o dospelých zakomponovalo do vyhlášky, čo sa aj podarilo," dodala.

Odporúčame:
Návrh SaS o zriadení virtuálneho účtu za štúdium medicíny je diskriminačný, tvrdia odborári

Podobná špecializácia ošetrovateľskej starostlivosti o dospelých podľa riaditeľa kancelárie SKSaPA už v minulosti existovala, mala však rozdielny obsah, keďže dnešné požiadavky na vzdelávanie zdravotníkov sa zmenili.

Viac k témam: SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, zdravotná sestra, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Špecializácie zdravotných sestier sa zlúčia, podľa Laurinca im však nebude hroziť zníženie platu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.