Piatok, 19. apríl 2024
Polojasno  7 °C
Mimoriadne správy

Sociálnej poisťovni klesli výdavky na vyplácanie garančných dávok, mesačne ich dostávalo 71 osôb

 Webnoviny  16. máj 2021  252  
Sociálnej poisťovni klesli výdavky na vyplácanie garančných dávok, mesačne ich dostávalo 71 osôb

16.5.2021 (Webnoviny.sk) - Dávku garančného poistenia dostávalo zo Sociálnej poisťovne počas prvých dvoch mesiacov tohto roka priemerne mesačne 71 osôb. Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov pri platobnej neschopnosti zamestnávateľov tak poisťovňa vynaložila 296-tisíc eur.

V porovnaní s januárom až februárom minulého roka ide o pokles o 59 poberateľov dávky mesačne, medziročne výdavky na garančné dávky klesli o 232-tisíc eur. Uvádza sa to v správe o hospodárení Sociálnej poisťovne za prvé dva mesiace tohto roka.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

Viac k témam: dávka garančného poistenia, zamestnanec
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálnej poisťovni klesli výdavky na vyplácanie garančných dávok, mesačne ich dostávalo 71 osôb © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.