Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,9 °C
Mimoriadne správy

Sociálna poisťovňa vyplatila viac materských dávok ako tehotenských, mnoho budúcich mamičiek na to zabúda

 Webnoviny  20. október 2021  174  
Sociálna poisťovňa vyplatila viac materských dávok ako tehotenských, mnoho budúcich mamičiek na to zabúda

20.10.2021 (Webnoviny.sk) - Novú tehotenskú dávku dostalo zo Sociálnej poisťovne v období od mája do septembra tohto roka priemerne mesačne takmer 19-tisíc budúcich mamičiek. Viac mamičiek pritom poberá materskú dávku ako ich predtým poberalo tehotenskú dávku.

V rovnakom období totiž poberalo materskú dávku priemerne 26,5 tisíca poistenkýň. Jednou z príčin môže byť podľa Sociálnej poisťovne to, že budúce mamičky o novej tehotenskej dávke stále nevedia a neuplatnili si na ňu nárok podaním žiadosti.

Aj preto im Sociálna poisťovňa v najbližších dňoch informačnými listami pripomenie, že túto možnosť ešte stále majú.

Požiadanie o dávku tri roky spätne


Požiadať o tehotenské môžu poistenkyne až tri roky spätne, ak sa pôrod, resp. ukončenie tehotenstva uskutočnilo po 31. marci 2021. O dávku tak mamičky nemusia prísť. Sociálna poisťovňa ich preto aktívne na túto možnosť upozorní.

V najbližších dňoch začne posielať listy s informáciami tým poistenkám, ktoré o dávku nepožiadali, hoci im nárok pravdepodobne vznikne.

„Táto nová dávka je tu pre ne, a preto sme sa rozhodli ich iniciatívne osloviť, aby ju využili. Chceme, aby sa dávka dostala k adresátkam v čo najväčšom možnom rozsahu,“ uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Podmienky nároku na dávku


Tehotenskú dávku zaviedla súčasná vláda od 1. apríla tohto roka, prvé dávky začala Sociálna poisťovňa vyplácať v máji tohto roka. Dávka je určená pre ženy, ktoré sú na začiatku 13. týždňa tehotenstva a sú nemocensky poistené alebo im k tomuto dňu plynie ochranná lehota po skončení nemocenského poistenia.

Ďalšiu kategóriu tvoria budúce mamičky, ktoré majú v tento deň prerušené povinné nemocenské poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyne, ktorým trvá pracovný pomer) alebo z dôvodu poberania rodičovského príspevku (samostatne zárobkovo činné osoby), ak nevykonávajú činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby.

Ďalšou podmienkou nároku na tehotenské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 13. týždňa tehotenstva a v prípade samostatne zárobkovo činných osôb a dobrovoľne nemocensky poistených osôb aj zaplatenie poistného včas a v správnej výške.

Viac k témam: Materská dávka, Tehotenská dávka
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálna poisťovňa vyplatila viac materských dávok ako tehotenských, mnoho budúcich mamičiek na to zabúda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.