Pondelok, 17. jún 2024
Zamračené  21,8 °C
Mimoriadne správy

Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia takmer 270 tisíc dôchodkov

 Webnoviny   5. marec 2018  247  
Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia takmer 270 tisíc dôchodkov

BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) - Sociálna poisťovňa vyplácala v minulom roku do cudziny takmer 270 tisíc dôchodkov. Najviac pravidelne vyplácaných dôchodkov s počtom takmer 135,2 tisíca smerovalo v minulom roku do Českej republiky.

Nasledovalo Nemecko s 37 434 dôchodkami, Rakúsko s celkom 25 927 vyplatenými penziami, či Maďarsko s celkovo 22 515 vyplatenými dôchodkami. Z dôchodkov vyplatených do zahraničia bolo 180,6 tisíca starobných, takmer 44,8 tisíca invalidných a 29 tisíc vdovských. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Odporúčame:
Mladí ľudia končia na úrade práce, takmer štvrtina nezamestnaných na Slovensku mala do 29 rokov

Do krajín, na ktoré sa nevzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie, sa podľa neho dôchodky vyplácajú pozadu v trojmesačných lehotách, vždy až po predložení potvrdenia o žití poberateľa dôchodku. Potvrdenie o žití sa predkladá štyrikrát do roka, a to vždy k 1. januáru, k 1. aprílu, k 1. júlu a k 1.októbru kalendárneho roka. Do štátov, na ktoré sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie, sa dôchodky vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch. Potvrdenie o žití sa predkladá jeden krát ročne, a to k 31. januáru daného roka.

Viac k témam: dôchodky, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia takmer 270 tisíc dôchodkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.