Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov na zmeny platieb poistného, majú posledné dni na zaplatenie

 Webnoviny   3. august 2022  196  
Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov na zmeny platieb poistného, majú posledné dni na zaplatenie

3.8.2022 (Webnoviny.sk) - Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré si za rok 2021 podali daňové priznanie v riadnej lehote do 31. marca 2022, majú posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške. Lehota na jeho úhradu za júl im uplynie 8. augusta.

Živnostníci by si mali včas upraviť výšku platby a skontrolovať variabilný a špecifický symbol v trvalom bankovom príkaze, aby sa vyhli prípadnému vzniku dlhu a uloženiu penále za omeškanie. V tlačovej správe to uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

V júli Sociálna poisťovňa papierovou alebo elektronickou formou informovala 173,8-tisíca SZČO o vzniku, zániku alebo o zmene výšky ich odvodovej povinnosti od 1. júla 2022. Takmer 136-tisíc SZČO dostalo informáciu o zmene vo výške poistného. Väčšina, viac ako 125-tisíc, bude platiť minimálne poistné. Maximálne poistné bude od júla uhrádzať 111 subjektov.

„Povinnosť uhradiť poistné v novej výške za júl 2022 do 8. augusta 2022 sa netýka tých SZČO, ktoré si za minulý rok podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote. Táto skupina SZČO dostane zo Sociálnej poisťovne informáciu o poistnom do 21. októbra 2022 a novo určené poistné prvý raz zaplatia do 8. novembra 2022," spresnila poisťovňa s tým, že dovtedy platia poistné v rovnakej výške ako doteraz.

Viac k témam: Poistné, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov na zmeny platieb poistného, majú posledné dni na zaplatenie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.