Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

So štátom podnikajú tisíce firiem, ich počet stúpa už druhý rok

 Webnoviny  19. október 2021  201  
So štátom podnikajú tisíce firiem, ich počet stúpa už druhý rok

19.10.2021 (Webnoviny.sk) - V registri partnerov verejného sektora je aktuálne zapísaných 22 968 subjektov. So štátom tak na Slovensku obchoduje 21 502 právnických a 1 466 fyzických osôb. Ako ďalej informuje poradenská spoločnosť Dun & Bradstreet, medziročne počet takýchto firiem narástol o 2 000, za dva roky o 4 000.

Najviac firiem v oblasti výstavby


Najviac z nich podniká v oblasti výstavby obytných a neobytných budov (974), farmácie (955) a poradenských služieb v oblasti podnikania a riadenia (734).

Z verejne dostupných údajov vyplýva, že štátna správa najčastejšie podniká so spoločnosťami sídliacimi v Bratislavskom kraji (6 304), Košickom kraji (3 077) a Prešovskom kraji (2 711), najmenej s firmami z Trnavského kraja (1 707). Z databázy ďalej vyplýva, že najväčšie zastúpenie majú podniky dosahujúce obrat jeden milión eur (13 861),“ uviedla analytička spoločnosti Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Firmy v registri partnerov verejného sektora


V roku 2017 nadobudol u nás platnosť zákon o registri partnerov verejného sektora, ktorý hovorí o tom, že štát môže uzatvárať zmluvy len so spoločnosťami, ktoré sú v tomto registri zapísané.

Podstata zákona pritom spočíva v tom, že firmy pri zápise do registra musia priznať celú vlastnícku štruktúru, a to vrátane konečného užívateľa výhod, teda konečného majiteľa, aby sa zamedzilo obchodovaniu štátnych inštitúcií so schránkovými firmami s nastrčeným vlastníkom.

Dun & Bradstreet je svetový líder v poskytovaní dát a analytických riešení.

Viac k témam: Firmy, Verejný sektor
Zdroj: Webnoviny.sk - So štátom podnikajú tisíce firiem, ich počet stúpa už druhý rok © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.