Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Sme rodina Boris Kollár navrhuje zmeny v Exekučnom poriadku

 Webnoviny  31. máj 2017  331  
Sme rodina Boris Kollár navrhuje zmeny v Exekučnom poriadku

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) - Poslanci Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Boris Kollár chcú novelou zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) zabezpečiť, aby bola oprávnenému v prvom rade uhradená istina z vymáhanej pohľadávky a až následne by sa uhradili trovy exekútora vrátane prislúchajúcej dane z pridanej hodnoty, príslušenstvo vymáhanej pohľadávky priznané exekučným titulom a trovy oprávneného.

Odporúčame:
Pozor na falošných exekútorov, takto vás chcú oklamať

Preto poslanci NR SR Boris Kollár, Milan Krajniak, Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská, Peter Štarchoň a Ľudovít Goga predkladajú spomínanú novelu zákona na júnovú schôdzu parlamentu.

„Súčasná právna úprava vytvára stav, kedy pri vymáhaní nárokov sa prioritne uhrádzajú trovy exekútora vrátane prislúchajúcej dane z pridanej hodnoty a následne sa vymáha istina vymáhanej pohľadávky, ako aj príslušenstvo vymáhanej pohľadávky priznané exekučným titulom a trovy oprávneného," vysvetlili predkladatelia v dôvodovej správe.

Preto tiež navrhujú, aby odmenu a náhradu výdavkov exekútora, ktoré nie sú kryté paušálnymi výdavkami, hradil oprávnený z istiny vymoženej pohľadávky. Podľa poslancov sa tým odstráni stav, na ktorý občania Slovenskej republiky dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a nespravodlivý.

Ak by novelu poslanci schválili, účinnosť by nadobudla 1. novembra 2017.



Viac k témam: exekúcie, exekučný poriadok, Národná rada SR, Sme Rodina Boris Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk - Sme rodina Boris Kollár navrhuje zmeny v Exekučnom poriadku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.