Utorok, 23. apríl 2024
Oblačno  7,4 °C
Mimoriadne správy

Slovenský pozemkový fond radí, ako by si farmári mohli rýchlejšie vysporiadať pozemky

 Webnoviny  20. máj 2019  308  
Slovenský pozemkový fond radí, ako by si farmári mohli rýchlejšie vysporiadať pozemky

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) - Veľká rozdrobenosť pozemkov je podľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) hlavným nepriateľom slovenských farmárov, a preto sa fond rozhodol situáciu urgentne riešiť. Aktívni však v tomto smere musia byť podľa SPF aj samotní farmári.

Prehľadnejšie usporiadanie vzťahov


„Vo svojich regiónoch nemôžu odkladať jednoduché pozemkové úpravy, vďaka ktorým dôjde k sceľovaniu pozemkov. Ide o podstatne rýchlejší proces ako veľké pozemkové úpravy, ktoré neraz trvajú niekoľko rokov a sú finančne náročné,“ uviedla generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová.

Zákon v tomto smere hovorí podľa SPF jasne - slovenskí poľnohospodári majú možnosť vysporiadať pozemky aj mimo veľkých pozemkových úprav. Môžu tak urobiť v rámci hospodárskych dvorov alebo vymedzeného územia, ak sú dôvodom podstatné zmeny vo vlastníckych a užívacích vzťahoch.

Povoľuje im to príslušný okresný úrad, a to formou jednoduchých pozemkových úprav s jednoduchšou dokumentáciou, ktoré je možné využiť v prípade, že poľnohospodár rieši úpravu len časti katastrálneho územia alebo hospodárskeho obvodu.

„Užívatelia pozemkov alebo vlastníci hospodárskych stavieb sa takto môžu dohodnúť s vlastníkmi pozemkov na novom a oveľa prehľadnejšom usporiadaní vzťahov,“ povedala Šklíbová.

Rýchlejší a jednoduchší proces


Výhodou podľa SPF je, že užívatelia pozemkov nebudú musieť vytvárať neprehľadné množstvo nájomných či podnájomných vzťahov, alebo akýchkoľvek foriem náhradného užívania pozemku.

„V porovnaní s komplexnými pozemkovými úpravami ide o podstatne rýchlejší a jednoduchší proces vzhľadom na menší obvod a počet účastníkov,“ dodala generálna riaditeľka SPF.

Jednoduché pozemkové úpravy sú podľa SPF jednou z tém spoločných stretnutí fondu so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou.

Obe strany sa na takýchto stretnutiach dohodli na tom, že chcú spoločne pokračovať v riešení problémov, ktoré trápia farmárov. Aj z tohto dôvodu spoločne vytvoria manuál, ktorý poľnohospodárom objasní, ako postupovať pri predkladaní žiadosti o nájom či kúpu pôdy.

Viac k témam: farmári, SPF Slovenský pozemkový fond
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenský pozemkový fond radí, ako by si farmári mohli rýchlejšie vysporiadať pozemky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.