Piatok, 17. máj 2024
Zamračené  10,3 °C
Mimoriadne správy

Slovenský pozemkový fond podal trestné oznámenie, dôvodom sú pozemky na Donovaloch

 Webnoviny  25. január 2019  246  
Slovenský pozemkový fond podal trestné oznámenie, dôvodom sú pozemky na Donovaloch

BRATISLAVA 25. januára (WebNoviny.sk) - Slovenský pozemkový fond (SPF) podal na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu a zneužívania právomoci verejného činiteľa pri neoprávnenom vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Donovaly. Informoval o tom v piatok hovorca SPF Martin Kormoš v tlačovej správe.

K vydržaniu pozemkov o celkovej výmere takmer 8 tisíc metrov štvorcových došlo podľa SPF napriek skutočnosti, že pred vydaním notárskej zápisnice notár nepožiadal SPF o vyjadrenie, že nemá k vzniku vlastníckeho práva výhrady.

Povinná súčasť osvedčenia


Pri pozemkoch v extraviláne je toto vyjadrenie v zmysle platného Notárskeho poriadku podľa hovorcu SPF Martina Kormoša povinnou súčasťou osvedčenia.

Jeden z vydržaných pozemkov o výmere takmer 2 600 metrov štvorcových sa nachádza v areáli Habakuky – Dobšinského rozprávkový svet, pričom tento pozemok SPF od roku 2008 prenajíma prevádzkovateľovi areálu.

„SPF v septembri minulého roka vyzval vydržiteľa na zdokladovanie splnenia podmienok nadobudnutia vlastníckeho práva vydržaním v zmysle notárskej zápisnice, predovšetkým na zdokladovanie titulu nadobudnutia pozemkov, preukázanie právneho nástupníctva po pôvodnom nezistenom vlastníkovi a zdokladovanie nakladania s nehnuteľnosťami ako s vlastnými. Vydržiteľ na žiadosť fondu nereagoval, preto fond v predmetnej veci podal trestné oznámenie,” vysvetlila generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová.

Zneužitie inštitútu vydržania pozemkov


So zneužívaním inštitútu vydržania pozemkov v zmysle Notárskeho poriadku sa má SPF opakovane stretávať dlhodobo. "Už viac ako tri roky je účinná novela Notárskeho poriadku, v zmysle ktorej musí osvedčenie o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti v správe alebo nakladaní fondu obsahovať vyjadrenie SPF len v prípade, ak ide o nehnuteľnosti mimo zastavaného územia obce. Takto nastavená legislatíva však SPF neobmedzuje v možnosti aktívne vystupovať na ochranu vlastníckych práv SR a nezistených vlastníkov, ktorí sú nezákonným vydržaním dotknutí," ozrejmil hovorca SPF Martin Kormoš.

SPF podľa Kormoša preveruje každé osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníctva pozemkov v jeho správe alebo nakladaní, o ktorom sa dozvie. Ak osvedčeniu nepredchádzalo kladné vyjadrenie SPF a nadobúdateľ hodnoverne a dostatočne nepreukáže splnenie všetkých podmienok vydržania podľa zákona, automaticky nasleduje posúdenie možnosti uplatnenia právnych prostriedkov.

Viac k témam: SPF Slovenský pozemkový fond
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenský pozemkový fond podal trestné oznámenie, dôvodom sú pozemky na Donovaloch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.