Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slovensko zaostáva v prepájaní priestorových dát vo verejnej správe, ich využitie je široké

 Webnoviny  30. marec 2021  246  
Slovensko zaostáva v prepájaní priestorových dát vo verejnej správe, ich využitie je široké

30.3.2021 (Webnoviny.sk) - Slovensko zaostáva vo vzájomnom prepájaní priestorových dát vo verejnej správe. Zhodli sa na tom účastníci podujatia ITAPA Digital Talk, ktoré bolo venované verejnej diskusii o sprístupňovaní priestorových dát ľuďom.

Viacero výhod pre občanov


V členských krajinách Európskej únie platí 14 rokov smernica Inspire. Jej cieľom je vybudovať v Európe vzájomne prepojenú infraštruktúru priestorových informácií. Tie verejnosti aj sebe navzájom poskytujú orgány štátnej správy či miestnych samospráv.

Diskutujúci sa zhodli, že zdieľanie údajov, napríklad o životnom prostredí, je nevyhnutné nielen pre odbornú verejnosť, ale aj pre celé obyvateľstvo. „Pritom, široké využitie čo najpresnejších priestorových dát je úplne kľúčové k dosiahnutiu stanoveného cieľa. Inovácie založené na dátach navyše prinesú občanom viacero výhod, napríklad lepšiu mobilitu alebo nižšiu spotrebu energie,“ povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Legislatíva je dokončená


Podľa Róberta Konráda z Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre životné prostredie je legislatíva pre lepšie vzájomné zdieľanie dát dokončená. Väčšie prepojenie dát považuje za otázku stratégie aj celkovej politiky v danej oblasti.

Tomáš Řezník z Geografického ústavu Masarykovej univerzity v Brne uviedol, že na Slovensku sú dáta zdieľané aj v súčasnosti. Za lídrov v oblasti zdieľania dát vo verejnej správe považuje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra alebo Národné lesnícke centrum.

Viac k témam: ITAPA Digital Talk, verejná správa
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko zaostáva v prepájaní priestorových dát vo verejnej správe, ich využitie je široké © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.