Nedeľa, 1. september 2024
Mimoriadne správy

Slovensko zaostáva v inováciách za krajinami Európskej únie, rebríček vedú severské krajiny

 Webnoviny  29. júl 2024  112  
Slovensko zaostáva v inováciách za krajinami Európskej únie, rebríček vedú severské krajiny

29.7.2024 (SITA.sk) - Slovensko v inováciách zaostáva za krajinami Európskej únie. Ako konštatuje Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA), medziročný rast našej krajiny v hodnotení inovácií pre rok 2024 bol síce rýchlejší ako rast priemeru štátov EÚ27, Slovensko však napriek tomu v rebríčku kleslo bližšie k chvostu únie. Horšie sú na tom iba Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko. Na opačnej strane rebríčka sú naopak Dánsko, Švédsko a Fínsko.

European Innovation Scoreboard hodnotí celkové skóre inovačnej výkonnosti krajín na základe 32 ukazovateľov zachytávajúcich široké spektrum aktivít a faktorov súvisiacich s inováciami. Hodnotenie vzniklo v roku 2017 s tým, že priemer EÚ27 bol určený ako východisko pre porovnávanie krajín a mal 100 bodov.

Slovensko vtedy malo 69 bodov. Za celú sedemročnú existenciu hodnotenia sa priemer EÚ27 posunul o 10 bodov na 110. V rovnakom období sa Slovensko posunulo len o 2,6 bodu na 71,6 bodu," uvádza inštitút.

Pokiaľ ide o medziročné zmeny, Slovensko si aktuálne najviac polepšilo v oblasti prepojení. Patria sem inovatívne malé a stredné podniky, vedecké publikácie na verejno-súkromnej báze a mobilita práce vo vede a technike. Naopak, najväčší pokles sme oproti roku 2023 zaznamenali v oblasti ľudských zdrojov. Táto oblasť sleduje počet nových doktorandských študentov, populáciu s ukončeným štúdiom tretieho stupňa a populáciu zapojenú do celoživotného vzdelávania.


Inštitút pre stratégie a analýzy je analytickou jednotkou na Úrade vlády SR, ktorého poslaním je analytická podpora stratégie hospodárskej a sociálnej politiky vlády. Aktuálne sa zaoberá hlavne skúmaním regionálneho rozvoja a efektívnosti využívania európskych štrukturálnych a investičných fondov.



Viac k témam: Inovácie, ľudské zdroje
Zdroj: SITA.sk - Slovensko zaostáva v inováciách za krajinami Európskej únie, rebríček vedú severské krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.