Nedeľa, 23. jún 2024
Mimoriadne správy

Slovensko môže zaviesť špeciálnu obchodnú daň, podľa experta si však musí dať pozor

 Webnoviny  28. september 2018  306  
Slovensko môže zaviesť špeciálnu obchodnú daň, podľa experta si však musí dať pozor

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) - Vecná a finančná regulácia maloobchodu nie je v medzinárodnom priestore žiadnou neznámou. Mnohé krajiny legislatívne upravujú podmienky predaja najmä z dôvodu ochrany spotrebiteľa, jeho zdravia, hygieny, pričom nie sú vylúčené ani finančné aspekty.

Maďarsko zaviedlo odlišné pravidlá


V prípade zdaňovania maloobchodu špeciálnou daňou by Slovensko nebolo výnimočné. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol právny expert Martin Garaj. „Máme príklady z Maďarska, Poľska, Estónska a dokonca najnovšie úvahy môžeme badať aj vo Veľkej Británii,“ dodal.

Maďarsko už v roku 2014 zaviedlo podľa Garaja odlišné pravidlá výpočtu poplatkov za inšpekciu potravinových reťazcov. Poľsko zasa v roku 2016 pristúpilo podľa neho k zavedeniu dane z obratu v maloobchodnom sektore systémom progresívnej sadzby.

Odporúčame:
Novela zákona o DPH zrejme prinesie viaceré zmeny, ministri schválili aj efektívny postup auditu

„Obe tieto právne úpravy stanovovali, že spoločnosti s obratom do určitej výšky by dani alebo poplatku vôbec nepodliehali. Tieto dane a poplatky boli predmetom posudzovania Európskej komisie, ktorá novo zavedené dane a poplatky ako také neodmietla, avšak namietala najmä progresivitu v sadzbách, ktorá vedie k nedovolenej štátnej pomoci. Definitívny verdikt vynesie až Súdny dvor EÚ v príslušných konaniach, ktoré aktuálne pred ním prebiehajú,“ vysvetlil M. Garaj.

O špeciálnej dani uvažuje aj Británia


Úspechom pred Súdnym dvorom EÚ skončila podľa jeho slov estónska daň z predaja. „Táto daň bola vyberaná na území mesta Tallin v maloobchode, v gastronómii alebo v rámci poskytovania služieb. V jej prípade už Súdny dvor konštatoval, že smernica o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty nebráni zachovaniu alebo zavedeniu takej dane, akou je daň z predaja vo veci samej,“ doplnil.

O špeciálnej obchodnej dani podľa právnika Garaja uvažuje aktuálne aj Veľká Británia. V tomto prípade by išlo podľa neho o zdanenie on-line obchodníkov od istej výšky generovaných príjmov.

Odporúčame:
Mayová upokojuje občanov EÚ žijúcich v Británii a sľubuje im zachovanie práv

„Oblasť daní nie je na úrovni EÚ plne harmonizovaná a preto špeciálne dane sú možné, čo potvrdili aj niektoré rozsudky Súdneho dvora EÚ. Treba si však dať pozor na neodôvodnené zvýhodňovanie určitých spoločností a prípadný diskriminačný režim. Za splnenia týchto podmienok by mohla byť na Slovensku špeciálna daň zavedená a dokonca aj v súlade s právom EÚ,“ uzatvoril Garaj.

Viac k témam: dane, Martin Garaj, obchod, špeciálna daň
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko môže zaviesť špeciálnu obchodnú daň, podľa experta si však musí dať pozor © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.