Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovensko môže opäť vyvážať ochranné prostriedky či pľúcne ventilátory, vláda zrušila zákaz

 Webnoviny  11. máj 2020  246  
Slovensko môže opäť vyvážať ochranné prostriedky či pľúcne ventilátory, vláda zrušila zákaz

11.5.2020 (Webnoviny.sk) - Vláda v pondelok zrušila zákaz vývozu niektorých životne dôležitých tovarov zo Slovenska. Konkrétne ide o ochranné prostriedky, antibakteriálne mydlá, gély, dezinfekčné prostriedky a zariadenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Kabinet totiž schválil novelu nariadenia na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie.

Jej pôvodné znenie prijal 10. apríla tohto roka a zakázal tak vývoz uvedených tovarov. Zároveň ale vláda mohla v mimoriadnych prípadoch vývoz povoliť, čo aj niekoľkokrát urobila. Ministerstvo hospodárstva SR navrhlo zákaz vývozu úplne zrušiť, keďže podľa neho na základe priaznivej situácie na trhu stratil význam.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


"Výrobné kapacity v Slovenskej republike v tomto momente disponujú dostatočnou výrobnou a skladovacou kapacitou, aby aj v čase nariadeného opatrenia hospodárskej mobilizácie plne a priebežne zabezpečovali vnútroštátny dopyt po určených životne dôležitých tovaroch a súčasne plnili aj svoje záväzky voči zahraničným odberateľom, keďže ich výrobné a distribučné kapacity prevyšujú súčasné potreby a požiadavky slovenského spotrebiteľského trhu o 60 %," argumentoval rezort. Všetky dotknuté obchodné spoločnosti zároveň podľa neho deklarujú, že sú pripravené prednostne vybavovať objednávky zo Slovenska a vyvážať až po vybavení tuzemských objednávok.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí)
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko môže opäť vyvážať ochranné prostriedky či pľúcne ventilátory, vláda zrušila zákaz © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.