Utorok, 3. september 2024
Mimoriadne správy

Slovensko modernizuje armádne vozidlá. V spolupráci s Českom investuje viac ako 708 miliónov eur do 1307 kusov techniky

 Webnoviny  Streda, 13:23  94  
Slovensko modernizuje armádne vozidlá. V spolupráci s Českom investuje viac ako 708 miliónov eur do 1307 kusov techniky

28.8.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo obrany priblížilo, že nákladné automobily N3G svojím takticko-operačným určením, technickými parametrami a výbavou spĺňajú kritériá strategického projektu v oblasti vyzbrojovania a z hľadiska flexibility, mobility, udržateľnosti a interoperability v rámci krajín NATO patria medzi hlavnú podpornú techniku všetkých jednotiek Ozbrojených síl (OS) SR.

Vozidlo je schopné plniť úlohy v akýchkoľvek podmienkach


Ministerstvo obrany tak obstaráva terénne vozidlá s vysokou spôsobilosťou prekonávať prekážky v ťažkom teréne. Takéto vozidlo je schopné plniť úlohy v akýchkoľvek svetelných a klimatických podmienkach a je využiteľné v rámci všeobecnej podpory na obranu SR, ako aj pri plnení úloh pri riešení mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození.

Vozidlá sú určené a vybavené predovšetkým na zabezpečenie prepravy osôb, materiálu či kontajnerov. Na základe vyhodnotenia a posúdenia doterajších procesov navrhol rezort obrany obstaranie techniky pripojením sa ako účastník k rámcovej dohode českého rezortu obrany.

Ministerstvo má aktuálne k dispozícii zastaralú techniku


„To predstavuje garanciu hlbšej vojenskej spolupráce, pretože sa netýka iba zmluvného vzťahu s výrobcom, ale aj dlhodobého partnerstva so spojeneckou krajinou vzhľadom ku zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii vo svete,“ uviedlo ministerstvo obrany v predloženom materiáli a informovalo, že obstaranie nákladných automobilov primárne podporí zabezpečenie potrebnej podpornej techniky pre ťažkú mechanizovanú brigádu OS SR, ktorej vybudovanie je deklarované v cieľoch v spôsobilostí NATO.

Ministerstvo vysvetlilo, že OS SR túto novú techniku potrebujú, pretože sú aktuálne vyzbrojené zastaralou technikou typu T-138, T-148, T-813, T-815, URAL určenou na podporné úlohy. Táto technika je už na konci svojej životnosti. Obstaranie nových vozidiel je preto podľa rezortu obrany potrebné čo najskôr, aby nebola znížená bojaschopnosť OS SR.

„Nákladné automobily N3G a ich ekvivalenty sú v armádach členských krajín NATO primárnou výzbrojou operačných zoskupení a samostatne pôsobiacich jednotiek ozbrojených síl v operáciách,“ doplnilo ministerstvo obrany.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Hákový nakladač, obstaranie vozidiel, Valník, Vojenská technika
Zdroj: SITA.sk - Slovensko modernizuje armádne vozidlá. V spolupráci s Českom investuje viac ako 708 miliónov eur do 1307 kusov techniky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.