Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovensko má podľa expremiérky Radičovej zásadné problémy na úrovni regiónov

 Webnoviny  24. jún 2019  326  
Slovensko má podľa expremiérky Radičovej zásadné problémy na úrovni regiónov

BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) - Slovensko má zásadné problémy na úrovni regiónov, keď sa od roku 2012 zvýšil počet okresov s nárastom pracujúcich chudobných a rastie počet okresov s veľmi nízkou ekonomickou výkonnosťou a so mzdovou podvýživou.

Problematická tvorba pracovných miest


Pre agentúru SITA to v reakcii na zverejnené štatistiky o ohrození ľudí na Slovensku chudobou uviedla bývalá premiérka, sociologička Iveta Radičová. "Je to dôsledok problematickej tvorby pracovných miest, udržania nových pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou, teda vyššou mzdou," tvrdí.

Za jeden z najvýznamnejších trendov a faktorov rizika chudoby na Slovensku považuje expremiérka polarizáciu miezd a príjmov na regionálnej úrovni charakteristickú rastom pracujúcej chudoby a nastupujúcou krízou spotreby.

Veľká časť regiónov sa z pohľadu úrovne súčasných miezd a príjmov podľa Radičovej nachádza v pasci chudoby. "Riešenie nie je v náraste byrokracie, v raste daní, v dotáciách na pracovné miesta či vo vyháňaní investorov. A nie je ani v podpore tvorby akýchkoľvek pracovných miest, ale primárne prác s pridanou hodnotou," zdôraznila.

Potreba inovovať spoločnosť


Podľa Radičovej je potrebné inovovať spoločnosť, teda investovať do infraštruktúry a do vzdelania.

"Namiesto rozmiestňovania tovarov vytvorených inými, s importovanými technológiami, nevyhnutné sú investície do vlastného rozvoja cez zamestnávanie vysoko vzdelaných a kvalifikovaných pracovníkov a vložiť peniaze do nových tovarov a ziskov," odporúča.

Prioritné by podľa Radičovej mali byť investície do infraštruktúry, kvality vzdelania a využitie zahraničných priamych investícií na stimulovanie a realizáciu rizikového kapitálu pre malé firmy, ktoré sa snažia uplatniť na globálnych trhoch.

"Zásadné sú programy regionálneho rozvoja a rozvoja vidieka. Teda ľudský kapitál, inovácie, strategické reformné iniciatívy, silná fyzická infraštruktúra a flexibilné a transparentné podnikateľské prostredie," dodala expremiérka.

Viac k témam: chudoba, regionálne rozdiely
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko má podľa expremiérky Radičovej zásadné problémy na úrovni regiónov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.