Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy
- Pre podozrivú batožinu evakuovali časť londýnskeho letiska Gatwick
- Ukrajinský parlament zrušil zasadanie pre sprísnenie bezpečnostných opatrení po tom, ako Moskva nasadila novú raketu
- Trump má novú kandidátku na čelo ministerstva spravodlivosti, bývalú generálnu prokurátorku Floridy Pam Bondiovú
- Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o bojové vozidlá a delostrelectvo
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
Slovensko je v produkcii cukru sebestačné, jeho prebytok priniesol pokles cien
BRATISLAVA 9. septembra (WebNoviny.sk) - Slovensko je v produkcii cukru sebestačné. Na Slovensku je momentálne 195 pestovateľov cukrovej repy a v cukrovarníckom sektore SR pracuje viac ako 3 000 ľudí. Očakávaná úroda cukrovej repy v tomto roku na Slovensku predstavuje 60,22 tony na hektár.
Slovensko je vo výrobe sebestačné
Konštatovala to v piatok ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná počas návštevy cukrovarníkov a pestovateľov cukrovej repy v Seredi. Ministerka zároveň dodala, že od zrušenia kvót na cukor ubehol rok a jeho cena vďaka prebytku klesá.
„Cukrovarnícky priemysel má na Slovensku dlhú históriu, prvé cukrovary boli na našom území založené už za Rakúsko-Uhorska. Vlaňajšie zrušenie kvót na cukor situáciu v sektore výrazne ovplyvnilo. Nastal neobmedzený predaj v rámci trhu EÚ. Navýšenie pestovateľských plôch prinieslo veľký prebytok cukru, čo sa odzrkadlilo na výraznom poklese jeho ceny. Slovensko je v rámci výroby cukru stále sebestačné. Je však práve na spotrebiteľoch, aby podporili kvalitnú domácu produkciu a túto sebestačnosť pomohli zachovať,“ uviedla Gabriela Matečná.
Odporúčame:
Poľnohospodárstvo Slovenska dosiahlo kladný výsledok, záporné saldo sa však prehĺbilo
Slovensko stále patrí medzi krajiny, ktoré si dokážu vyrobiť cukor samy do objemu jeho spotreby, čo v iných krajinách nie je až takou samozrejmosťou.
„Môžeme byť hrdí na to, že túto základnú potravinu nemusíme dovážať zo zahraničia. Mozaika podpôr a spoločnej práce, snaha a ochota pestovateľov naďalej zotrvať pri tejto plodine nám dáva šancu na to, aby sme ju mohli pestovať aj v budúcom roku, aby nás ekonomika jej pestovania od nej neodradila a aby sme ju pestovali naďalej doma,“ povedal Adrián Šedivý zo Slovenských cukrovarov v Seredi.
Vďaka prebytku klesá cena cukru
V súčasnosti EÚ produkuje 20 mil. ton cukru ročne, čo zabezpečuje príjem pre 137 tisíc pestovateľov. Štáty s významnou produkciou cukru sa podľa agrorezortu prichystali na zrušenie systému kvót v niektorých prípadoch až 30-precentným navýšením pestovateľských plôch (Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Poľsko, Veľká Británia).
„Potvrdzuje sa predvídaný negatívny scenár, t. j. vďaka prebytku cena cukru klesá. Riešením nie je ani pôvodný zámer EÚ - teda vývoz cukru mimo EÚ, ktorý nie je možný pri súčasných nízkych cenách cukru. Zrušením systému kvót stratili pestovatelia aj istotu garantovanej minimálnej ceny za tonu cukrovej repy vo výške 26,29 eura za tonu,“ priblížilo momentálny stav ministerstvo pôdohospodárstva.
Oproti pôvodným cenám, keď bola cena cukru v EÚ okolo 650 eur za tonu je v súčasnosti cena za tonu cukrovej repy skoro polovičná. „Od októbra 2017 cena permanentne klesá, v súčasnosti sa nachádza na úrovni 361 eur za tonu, čo je blízko hranice rentability,“ dodal agrorezort.
Viac k témam: ceny cukru, cukor, cukrová repa, Európska únia, Gabriela Matečná, potravinová sebestačnosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko je v produkcii cukru sebestačné, jeho prebytok priniesol pokles cien © SITA Všetky práva vyhradené.
Hodnotenie článku
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Predchádzajúci článok
Čínsky export na americký trh rapídne stúpol, Trump zvažuje uvaliť ďalšie clá