Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenskí podnikatelia odmietli návrh ministerstva, v prieskume boli za kontrolu účtov politikov

 Webnoviny  10. september 2018  336  
Slovenskí podnikatelia odmietli návrh ministerstva, v prieskume boli za kontrolu účtov politikov

BRATISLAVA 10. septembra (WebNoviny.sk) - Návrh rezortu financií, na základe ktorého by banky museli finančnej správe posielať všetky údaje o transakciách na účtoch podnikateľov, odmieta absolútna väčšina podnikateľských subjektov.

Vyplýva to z prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorá oslovila takmer 3 000 podnikateľov. Až 94,6 % účastníkov prieskumu pritom spomínaný návrh odmieta a len zvyšných 5,4 % s návrhom súhlasí.

Nedôvera k bezpečnosti údajov


Vysoká je aj nedôvera podnikateľov k bezpečnosti citlivých údajov, ktoré by sa takto dostali do rúk štátnych orgánov. Rovnako 94,6 % opýtaných sa totiž vyjadrilo, že nedôveruje vyhláseniu ministerstva, že zabráni zneužitiu a obchodovaniu s takýmito dátami.

„Postoj podnikateľov je zrejme reakciou na reálne situácie, kedy sa daňové tajomstvo stalo súčasťou politického boja zo strany vládnych predstaviteľov voči politickým oponentom, bývalým podnikateľom,“ uvádza PAS.

Odporúčame:
Podnikatelia na Slovensku trpia pre nevyplatené faktúry, tvrdí OĽaNO a navrhne niekoľko opatrení

Podnikatelia nezdieľajú ani názor rezortu financií, že by išlo o vhodný nástroj proti daňovým únikom. Vyjadrilo sa takto 88,7 % opýtaných. Na boj proti únikom na daniach totiž podľa nich existujú aj iné možnosti.

„Najviac z nich, 71,7 %, je toho názoru, že jednoduchý daňový systém a čo najmenej výnimiek v ňom, by bol účinnejší nástroj proti daňovým únikom,“ konštatuje aliancia.

Nechcú sa vzdať svojej slobody


Zároveň viac ako deväť z desiatich respondentov tvrdí, že nie sú v mene boja proti daňovým únikom ochotní obmedziť svoje súkromie a vzdať sa určitej slobody.

Naopak, takmer 80 % účastníkov prieskumu si myslí, že pre boj proti daňovým únikom by bola prospešnejšia stála kontrola majetku a účtov politikov, ich rodinných príslušníkov a politických strán.

Odporúčame:
Ďalší úradník Okresného úradu v Bratislave skončil pre korupciu vo väzbe, obvinený podal sťažnosť

Návrh novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu hovorí o tom, že banky majú byť povinné elektronicky raz ročne poskytovať na základe písomnej žiadosti ministerstvu financií a finančnej správe údaje o záležitostiach klientov, ktorí sú právnickými osobami alebo podnikateľmi, a ktoré sú predmetom bankového tajomstva.

Štátu by tak museli banky posielať údaje o právnických osobách a živnostníkoch, ako sú obchodné meno, číslo účtu, dátum založenia či zrušenia účtu vrátane všetkých operácií vykonaných na účte s identifikačnými údajmi platieb, dátumom a časom realizácie.

Viac k témam: Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí podnikatelia odmietli návrh ministerstva, v prieskume boli za kontrolu účtov politikov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.