Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenskí motoristi si za benzín priplatia, rast cien by mal naďalej pokračovať

 Webnoviny   5. máj 2019  317  
Slovenskí motoristi si za benzín priplatia, rast cien by mal naďalej pokračovať

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) - Motoristi by mali byť aj naďalej pripravení na mierny rast cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach.

"Vzhľadom na aktuálny vývoj na svetových komoditných trhoch môžeme v blízkom období očakávať na našich pumpách mierny rast, a to aj v súvislosti s letnou motoristickou sezónou. Od začiatku tohto roka je totiž hodnota severomorskej ropy Brent vyššia približne o tretinu,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Nafta mierne zlacnela


Priemerné ceny 95-oktánového benzínu sa v minulom týždni v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom nezmenili. Cena 95-oktánového benzínu tak zastavila svoju jedenásťtýždňovú rastovú vlnu.

"Od začiatku tohto roka tento benzín na našich pumpách zdražel o 12,7 %,“ dodala Dovalová. Cena 98-oktánového benzínu mierne klesla o 0,2 %. "Aj nafta išla mierne nadol, no v porovnaní s úvodom roka je drahšia o 7 %,“ spresnila Dovalová.

Viacero dôvodov rastu ceny


Rast cien benzínov podľa nej nadväzuje na vývoj cien na ropnom trhu. "Vo všeobecnosti smerom nahor tlačí ropu hlavne rozhodnutie kartelu OPEC o obmedzovaní svojej produkcie, prepad ťažby vo Venezuele, nestabilná politická situácia v Líbyi a výpadok iránskej produkcie. Dnes totižto už nie sú v platnosti výnimky, ktoré USA udelili koncom minulého roka dočasne niektorým krajinám na import ropy z Iránu,“ doplnila Dovalová. Cenu ropy nahor vytlačili aj zastavené dodávky z Ruska pre kontamináciu ropy organickým chlórom.

Opačným smerom na cenu čierneho zlata minulý týždeň pôsobil prudký nárast zásob surovej ropy, a taktiež aj produkcie v USA na rekordné hodnoty. "Ceny čierneho zlata nadol ťahá aj rastúca produkcia bridlicovej ropy v USA,“ skonštatovala Dovalová.

Viac k témam: cena benzínu
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí motoristi si za benzín priplatia, rast cien by mal naďalej pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.