Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenskí farmári odštartovali protestné jazdy traktormi, v Bratislave možno narazia na problém

 Webnoviny  18. jún 2018  304  
Slovenskí farmári odštartovali protestné jazdy traktormi, v Bratislave možno narazia na problém

BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) - Nespokojní farmári so situáciou v slovenskom agrosektore odštartovali v pondelok ráno protestnú jazdu traktormi z Michaloviec do Bratislavy. Počas protestnej jazdy sa k nim majú postupne na trase pridávať aj ďalší protestujúci na traktoroch. Do hlavného mesta by mali doraziť v utorok 19. júna večer, približne o 19:00.

Košická výzva


Protestnou jazdou chcú farmári docieliť vyriešenie ich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Ide najmä o vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah, či vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Informovala o tom Vidiecka platforma.

Odporúčame:
Kiska v prejave upozornil aj na vážnu situáciu v poľnohospodárstve, štát podľa neho zlyháva

Okrem spomínanej dolnej trasy Michalovce - Bratislava prebieha protestná jazda traktormi súčasne aj hornou trasou z Bardejova do Bratislavy a traktory na trase Orava - Bratislava a Veľký Meder - Bratislava vyštartujú v utorok. Polícia vo svojom stanovisku k protestným jazdám informovala, že ešte minulý týždeň poľnohospodárom vysvetlila zákonné podmienky na udelenie výnimky na prejazd traktorov po diaľniciach a rýchlostných cestách.

Možné komplikácie


Takúto žiadosť musí podľa zákona podať majiteľ každého vozidla individuálne, čo však do pondelka nebolo zo strany poľnohospodárov splnené, preto im polícia výnimku udeliť nemôže.

Odporúčame:
Slovenskí farmári odmietajú návrh Európskej komisie, vyzývajú ministerku Matečnú na rokovania

„Polícia v žiadnom prípade neupiera poľnohospodárom, aby vyjadrili svoj názor zákonným spôsobom. Treba však zohľadniť všetky okolnosti, a to predovšetkým zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky. Ak napriek tomu poľnohospodári prídu na traktoroch do Bratislavy, polícia využije svoje zákonné oprávnenia a určí im trasu, resp. zakáže ďalšiu jazdu v prípade, ak to bude potrebné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ upozornila polícia.

Viac k témam: agrodotácie, farmári, Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Polícia SR, poľnohospodárstvo, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra, protest, protestná jazda, traktorista, Vidiecka platforma
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí farmári odštartovali protestné jazdy traktormi, v Bratislave možno narazia na problém © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.