Štvrtok, 3. október 2024
Oblačno  7 °C
Mimoriadne správy

Slovenskému poľnohospodárstvu sa darí, už tretí rok po sebe bolo ziskové

 Webnoviny   1. september 2017  141  
Slovenskému poľnohospodárstvu sa darí, už tretí rok po sebe bolo ziskové

BRATISLAVA 1. septembra (WebNoviny.sk) - Poľnohospodárstvo na Slovensku dosiahlo v minulom roku kladný hospodársky výsledok 50,4 milióna eur pred zdanením.

Bol to tretí ziskový rok po sebe. V porovnaní s rokom 2015 sa hospodársky výsledok zvýšil o 37 %. Vyplýva to zo Správy o poľnohospodárstve a potravinárstve na Slovensku za rok 2016, ktorú vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Odporúčame:
Žatva na juhu Slovenska skončila, na severe finišuje

V minulom roku sa zvýšila aj nominálna mesačná mzda v pôdohospodárstve o 7,2 % na sumu 718 eur za mesiac, zatiaľ čo v potravinárstve rástla mzda o čosi miernejšie, konkrétne o 4,1 % a dosiahla úroveň 818 eur za mesiac. Ako však uviedol rezort pôdohospodárstva, v oboch odvetviach bola mzda v porovnaní s priemerom ekonomiky Slovenska nižšia, a to v pôdohospodárstve o 21,27 %, v potravinárstve o 10,31 %.

V minulom roku sa podiel ziskových podnikov zvýšil, ziskových firiem zameraných na poľnohospodárstvo bolo 76 %. V potravinárstve bolo 68,3 % ziskových podnikov. Rezort pôdohospodárstva zároveň skonštatoval, že zahraničné saldo s agropotravinárskymi výrobkami sa opäť prehĺbilo, vlani tak dosiahlo 1,274 miliardy eur.



Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, poľnohospodárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk - style="text-decoration: underline">Slovenskému poľnohospodárstvu sa darí, už tretí rok po sebe bolo ziskové © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.