Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,9 °C
Mimoriadne správy

Slovenské bitúnky čakajú rozsiahle kontroly, niektoré vraj spracovali nahnité aj liečené kravy

 Webnoviny  27. marec 2019  284  
Slovenské bitúnky čakajú rozsiahle kontroly, niektoré vraj spracovali nahnité aj liečené kravy

BRATISLAVA 27. marca (WebNoviny.sk) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) už preveruje a kontroluje prostredníctvom hĺbkových kontrol všetky slovenské bitúnky, ktorých je cez sto. Rezort zároveň avizuje, že o záveroch týchto kontrol bude verejnosť informovať.

Hĺbkové kontroly


"Preverujeme všetky informácie, ktoré sa objavili v článku Hospodárskych novín. Zároveň robíme hĺbkové kontroly vo všetkých našich bitúnkoch. O záveroch kontrol budeme verejnosť informovať," povedala v stredu po rokovaní vlády Gabriela Matečná.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) venuje podľa hovorcu MPRV Michala Feika mimoriadnu pozornosť týmto medializovaným informáciám, aj vzhľadom na intenzívny konkurenčný boj medzi slovenskými, ale i poľskými bitúnkami.

"Takéto konanie by bolo neospravedlniteľné a trestné. Vzhľadom na to, že Hospodárske noviny odmietli ŠVPS poskytnúť bližšie informácie, ŠVPS vykoná bezodkladne plošnú hĺbkovú kontrolu všetkých bitúnkov na Slovensku," ozrejmil Feik.

Vydávali sa za farmárov


Spravodajský portál ešte v pondelok zverejnil článok, v ktorom uviedol, že sa jeho redaktori vydávali za farmárov a snažili sa zistiť, či aj do slovenských bitúnkov putovali nahnité a liečené kravy ako to bolo pri poľskom škandále.

Jeden slovenský bitúnok potvrdil, že s kúpou chorej kravy by až do januára, kedy prepukol škandál s poľským mäsom z chorých kráv, nemal problém. Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná a orgány pôsobiace v agrosektore SR pritom pri škandále s poľským mäsom tvrdili, že niečo podobné sa na Slovensku nemôže stať.

S týmto názorom však podľa medializovaných informácií nesúhlasí viacero ľudí priamo z mäsospracovateľského priemyslu SR. Po tom, čo poľská kauza trochu utíchla, sa totiž do redakcie spravodajského denníka začali ozývať ľudia, ktorých prekvapila stopercentná záruka ministerstva a veterinárnej správy.

Preberali ležiaci dobytok


„Liečené, nechodiace, nahnité a skapané kravy putujú na slovenské bitúnky,“ tvrdil pre portál Martin Konečný, farmár z Hornej Krupej. S dodatkom, že takáto prax mala byť na Slovensku realitou celé roky.

Webový portál podobné vyjadrenia postupne získal od ľudí prakticky z celého reťazca, ktorým zviera prechádza – od chovateľov, zootechnika cez veterinára, viacerých majiteľov bitúnku až po vysokopostavených ľudí z veterinárnej správy.

Podľa medializovaných informácií v posledných dvoch mesiacoch bitúnky preberali ležiaci dobytok už iba od svojich známych. Zatiaľ nie je známe, kde mäso skončilo. Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj Zväz spracovateľov mäsa, ten na otázky neodpovedal.

Viac k témam: bitúnok, mäso, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, slovenské potraviny, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské bitúnky čakajú rozsiahle kontroly, niektoré vraj spracovali nahnité aj liečené kravy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.