Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenská spoločnosť Nafta zrejme bude ťažiť zemný plyn na Ukrajine

 Webnoviny  19. december 2018  299  
Slovenská spoločnosť Nafta zrejme bude ťažiť zemný plyn na Ukrajine

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť EP Power Europe (EPPE) z portfólia energetických firiem EPH sa priblížila k možnosti ťažby zemného plynu na východe Ukrajiny.

Ukrajinská vláda tento týždeň totiž schválila dohodu o rozdelení výnosov z ťažby plynu medzi štát a spoločnosť Yuzgaz B.V., ktorá v minulosti v súťaži získala možnosť dobývať plyn v rámci takzvanej Yuzivskej licencie.

Pozitívny efekt pre obe strany


Technickým operátorom tohto projektu na Ukrajine bude slovenská spoločnosť Nafta, a.s., v ktorej sú akcionármi cez svoje dcérske spoločnosti EPH aj slovenský štát prostredníctvom SPP Infrastructure, a.s.

"Ukrajinu vnímame ako perspektívny trh, kde spolupráca investora a štátu môže priniesť pre obe strany pozitívny efekt,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca skupiny EPH Daniel Častvaj.

Dohoda o prerozdelení výnosov z ťažby plynu medzi štát a spoločnosť Yuzgaz B.V. bola jednou z podmienok, aby spoločnosť EPPE mohla skompletizovať proces odkúpenia stopercentného podielu v spoločnosti Yuzgaz B.V. od luxemburskej spoločnosti Emerstone Energy S.C..Sp.

Firma EPPE zároveň na seba preberá všetky záväzky vyplývajúce z doterajších dohôd o prerozdelení výnosov z ťažby plynu medzi Yuzgazom a ukrajinskou vládou.

Posilnenie sebestačnosti krajiny


Yuzivská licencia sa rozprestiera na ploche takmer osemtisíc kilometrov štvorcových, na územiach Charkovskej a Doneckej oblasti. Podľa predpokladov by sa v priebehu niekoľkých rokov mal objem ťažby vyšplhať rádovo na miliardy kubíkov ročne. Plyn bude používaný pre vnútornú potrebu Ukrajiny a posilnenie energetickej sebestačnosti krajiny.

Spoločnosť Nafta je už v súčasnosti na Ukrajine aktívna. Na budúci rok ráta so začatím budovania nových vrtov pre ťažbu zemného plynu v rámci Užhorodskej licencie, pri ktorej spolupracuje so spoločnosťou CUB Energy Inc.

Viac k témam: EP Power Europe, Nafta a.s., plyn, ťažba plynu, zemný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská spoločnosť Nafta zrejme bude ťažiť zemný plyn na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.