Piatok, 19. apríl 2024
Zamračené  7,5 °C
Mimoriadne správy

Slovenská schéma štátnej pomoci dostala od Bruselu zelenú, 80 miliónov pôjde na boj proti koronakríze

 Webnoviny  13. júl 2020  295  
Slovenská schéma štátnej pomoci dostala od Bruselu zelenú, 80 miliónov pôjde na boj proti koronakríze

13.7.2020 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) schválila slovenskú schému financovania v hodnote 80 miliónov eur na podporu projektov priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja. Prostriedky sa môžu použiť aj na testovanie a rozširovanie infraštruktúr súvisiacich s výrobou produktov relevantných pre boj proti koronavírusu.

Viac o téme: Koronavírus


Verejná podpora bude spolufinancovaná z európskych štrukturálnych a investičných fondov, bude mať formu priamych grantov a bude dostupná pre spoločnosti všetkých veľkostí,“ informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenie Európskej Komisie v SR.

Výroba produktov


Cieľom je podľa nej zvýšiť a urýchliť vývoj a výrobu produktov, ktoré môžu pomôcť v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, ako sú očkovacie látky, nemocničné a lekárske prístroje, lieky a ochranné prostriedky.

EK potvrdila, že slovenský systém finančnej pomoci je v súlade s dočasnými pravidlami štátnej pomoci a je nevyhnutný pre boj proti koronakríze,“ doplnila Ludviková.

Výskumné projekty


Pomoc pokryje podstatnú časť nákladov na výskumné investičné projekty, ich výsledok bude na požiadanie prístupný aj tretím stranám v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

EK schválila podporu pre Slovensko na základe dočasného rámca, ktorý umožňuje členským štátom využívať úplnú flexibilitu stanovenú v pravidlách štátnej pomoci. „Aby mohli podporiť hospodárstvo v čase pandémie COVIDu-19,“ konštatovala Ludviková.

Viac k témam: financovanie, Koronavírus, Pandémia, vedecký výskum, vývoj
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská schéma štátnej pomoci dostala od Bruselu zelenú, 80 miliónov pôjde na boj proti koronakríze © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.