Pondelok, 6. máj 2024
Slnečno  21,5 °C
Mimoriadne správy

Slovenská pošta zvýši zamestnancom platy, dohodla sa na novej kolektívnej zmluve

 Webnoviny  29. december 2021  183  
Slovenská pošta zvýši zamestnancom platy, dohodla sa na novej kolektívnej zmluve

29.12.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenská pošta a odborové zväzy uzavreli Podnikovú kolektívnu zmluvu na roky 2022 až 2025. Účinná bude od začiatku budúceho roka a vzťahuje sa na všetkých zamestnancov v pracovnom pomere.

Zvýšenie platov napriek nepriaznivej situácii


Ako ďalej informuje hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková, upravili sa v nej práva a povinnosti zamestnancov a vo viacerých oblastiach boli dohodnuté podmienky nad rámec Zákonníka práce, ktoré majú prispieť k vytváraniu lepších pracovných podmienok a k udržaniu sociálneho zmieru.

Aj napriek súčasným nepriaznivým ekonomickým výsledkom Slovenskej pošty a pretrvávajúcej zlej epidemiologickej situácii na Slovensku, ktorá ovplyvňuje hospodárske výsledky pošty, sa zamestnávateľ zaviazal k zvýšeniu základných miezd zamestnancov od 1. januára 2022 v priemere o 60 eur na zamestnanca, čo predstavuje ročnú potrebu osobných nákladov 12 mil. eur," uviedla pošta.

Zachovanie sociálnych výhod


Dohodnuté bolo aj zvýšenie hodnoty stravovacej poukážky zo 4 na 4,5 eur s ročnou potrebou osobných nákladov 500 tis. eur. V kolektívnej zmluve bolo tiež ustanovené zabezpečenie poistenia zamestnancov v oblasti zodpovednosti za škodu a pracovných úrazov, zachovanie ustanoveného týždenného pracovného času 37,5 hodín týždenne a v nepretržitom pracovnom režime 36 hodín týždenne či zachovanie výhod v oblasti sociálnej starostlivosti.

Kolektívne vyjednávanie o novej Kolektívnej zmluve prebiehalo od septembra 2021 v rámci viacerých pracovných stretnutí zástupcov Slovenskej pošty a odborových organizácií. Ide o Odborový zväz pôšt a logistiky, Slovenský odborový zväz pôšt, Poštové odbory Senica a Slovenský odborový zväz pôšt a telekomunikácií .

Viac k témam: Kolektívna zmluva, Odborári
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská pošta zvýši zamestnancom platy, dohodla sa na novej kolektívnej zmluve © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.