Pondelok, 1. júl 2024
Zamračené  24,5 °C
Mimoriadne správy

Slováci rýchlejšie získavajú pripojenie na odber elektriny, ale energetici poukazujú na komplikácie

 Webnoviny  26. marec 2019  266  
Slováci rýchlejšie získavajú pripojenie na odber elektriny, ale energetici poukazujú na komplikácie

BRATISLAVA 26. marca (WebNoviny.sk) - Na Slovensku sa noví zákazníci dostanú k pripojeniu na odber elektriny oproti odberateľom z iných krajín relatívne rýchlo.

Podľa tohtoročného hodnotenia Doing Business, ktoré Svetová banka každoročne vydáva, skončilo Slovensko v prístupe k elektrickej energii na 47. mieste zo 190 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní to predstavuje zlepšenie o desať miest.

„Bolo zaznamenané skrátenie času na získanie pripojenia k elektrickej energii. Napriek zlepšeniu v rebríčku sme absolvovali stretnutie s distribučnými spoločnosťami, aby sme našli najlepšie postupy a tieto aplikovali na celom území Slovenska,“ informovalo Ministerstvo hospodárstva SR.

Dostupnosť a kvalita infraštruktúry


Slovenské distribučné spoločnosti sú aj naďalej pripravené skracovať čas pri pripájaní nových odberateľov elektriny. „Využívame všetky možnosti a príležitosti k tomu, aby sme túto problematiku posunuli dopredu. Žiadateľom o nové pripojenie sa snažíme vyjsť v ústrety čo najskôr,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

„Jedným z dôležitých faktorov, ktorý zohľadňujú investori pri rozhodovaniach o investíciách, je dostupnosť a kvalita infraštruktúry, vrátane tej elektrickej. Aj to nás motivuje investovať na jednej strane do rozširovania distribučnej sústavy, ako aj zvyšovania jej kvality, spoľahlivosti a bezpečnosti,“ dodal predseda predstavenstva Západoslovenskej distribučnej Andrej Juris.

Stredoslovenskí energetici však upozorňujú, že celý proces pripájania nových odberateľov k elektrine komplikujú byrokratické prekážky. „Deje sa tak napríklad pri vybavovaní stavebných povolení pre budovanie nových elektrických vedení. Je to zložitý proces, v ktorom figuruje viac orgánov, pričom každý má svoje zákonné termíny a postupy. Veľkým problémom je pre nás často majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov a vecných bremien,“ zdôraznil Gejdoš s tým, že v tomto smere by energetikom pomohlo, keby slovenská legislatíva vnímala energetiku ako verejnoprospešnú službu tak, ako je to v okolitých krajinách.

Špeciálny úrad aj online aplikácia


Východoslovenská distribučná (VSD) navrhuje pre zrýchlenie pripojenia k elektrine vytvorenie špecializovaného stavebného úradu. „Klasické stavebné úrady rozhodujú v mnohých iných záležitostiach, pričom elektroenergetika je obsiahla špecifická téma. Podobné špecializované úrady majú aj iné odvetvia,“ uviedla hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová.

Potenciál vidí Stredoslovenská distribučná aj v optimalizácii rezervovanej kapacity jednotlivých odberných miest. „Ak by si všetci odberatelia nastavili rezervovanú kapacitu len na takú výšku, akú skutočne potrebujú, je pravdepodobné, že by sa v distribučnej sieti uvoľnila kapacita pre nových odberateľov. Tým pádom by sa aspoň čiastočne znížila potreba budovať nové distribučné zariadenia. Urýchlil by sa tak proces pripájania nových odberateľov a tiež by sme ušetrili prostriedky, ktoré by sme mohli využiť na ďalší rozvoj,“ myslí si Gejdoš.

Západoslovenskí energetici apelujú na nových žiadateľov o pripojenie do distribučnej sústavy, aby v dnešnej dobe už čo najviac využívali online aplikáciu. „Aplikácia umožňuje nielen podať žiadosť o pripojenie, ale aj sledovať online priebeh vybavovania žiadosti. V minulom roku využilo túto možnosť 65 % zákazníkov. Proces pripojenia nového odberného miesta sa takto skrátil a zefektívnil,“ konštatoval Juris.

Viac k témam: elektrina, Stredoslovenská distribučná a. s., VSE Východoslovenská energetika, Západoslovenská distribučná
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci rýchlejšie získavajú pripojenie na odber elektriny, ale energetici poukazujú na komplikácie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.