Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Slováci platia viac nielen za dopravu, ceny rástli aj pri potravinách aj tabaku

 Webnoviny  15. apríl 2019  343  
Slováci platia viac nielen za dopravu, ceny rástli aj pri potravinách aj tabaku

BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) - Rast cien na Slovensku sa zrýchľuje. Inflácia v marci dosiahla na medziročnej báze 2,7 % a oproti februáru sa tak zrýchlila o 0,4 percentuálneho bodu.

V priemere za prvý štvrťrok tak ceny na Slovensku medziročne stúpli o 2,4 %. Medzimesačne sa ceny v marci oproti februáru zvýšili o 0,6 %, kým mesiac predtým rástli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Drahší alkohol aj bývanie


Popri vyššom medziročnom raste cien bývania a energií infláciu v marci potiahli potraviny a alkohol. Vôbec najvyšší medziročný rast si pritom pripísali ceny alkoholu a tabaku, ktoré stúpli o 4,4 %. Nasledovali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá, ktoré vzrástli o 4,2 %.

Reštaurácie a hotely zdraželi o 3,7 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 3,1 %, rozličné tovary a služby o 2,9 %, zdravotníctvo o 2,1 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,6 %, odevy a obuv o 1 %, doprava a vzdelávanie zhodne o 0,9 %, pošty a spoje o 0,8 % a rekreácia a kultúra o 0,2 %.

Medzimesačne v marci oproti februáru stúpli predovšetkým ceny dopravy o 2,5 %. Alkoholické nápoje a tabak a odevy a obuv zdraželi zhodne o 1,6 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1 %, rozličné tovary a služby o 0,4 %, zdravotníctvo a reštaurácie a hotely zhodne o 0,3 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 0,2 %. Znížili sa ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti a rekreácie a kultúry zhodne o 0,2 %. Na februárovej úrovni zostali ceny za pošty a spoje a vzdelávanie.

Klesli ceny nealkoholických nápojov


V rámci samotných cien potravín pritom v marci v porovnaní s februárom rástli najmä ceny ovocia, a to o 4,3 %. Ceny obilnín medzimesačne stúpli o 1,5 %, mlieka, syrov a vajec a olejov a tukov zhodne o 1,3 % a mäsa a inde neklasifikovaných potravinárskych výrobkov zhodne o 0,8 %.

Mierne stúpli aj ceny cukru, džemu, medu, sirupov, čokolády a cukroviniek o 0,3 %, rýb a zeleniny zhodne o 0,1 %. Naopak klesli ceny nealkoholických nápojov o 0,4 %.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v marci dosiahla 2,4 %, pritom vo februári predstavovala 1,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v marci 2,1 %. Vo februári bola na úrovni 1,7 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v marci na úrovni 0,7 % a čistá inflácia bola na úrovni 0,6 %.

Viac k témam: alkohol, nárast cien, potraviny, tabak
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci platia viac nielen za dopravu, ceny rástli aj pri potravinách aj tabaku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.