Piatok, 19. apríl 2024
Prevažne slnečno  7,5 °C
Mimoriadne správy

Šéf Európskej rady na summite EÚ navrhol zmenšiť objem grantov z fondu obnovy o 50 miliárd eur

 Webnoviny  18. júl 2020  288  
Šéf Európskej rady na summite EÚ navrhol zmenšiť objem grantov z fondu obnovy o 50 miliárd eur

18.7.2020 (Webnoviny.sk) - Predseda Európskej rady Charles Michel na summite Európskej únie (EÚ), ktorý má rozhodnúť o fonde obnovy po koronakríze, v sobotu 17. júla predložil nový kompromisný návrh spočívajúci v presune 50 mld. eur z grantov do balíka úverov.

Informuje o tom portál politico.com, ktorý uviedol, že podľa návrhu by sa celková suma fondu ponechala na úrovni 750 mld. eur, ale objem grantov by sa zredukoval na 450 mld. eur z pôvodne navrhovaných 500 mld. eur. Ide o ústupok požiadavkám takzvaných šetrných štátov, a to Rakúska, Dánska, Holandska a Švédska.

Michel zároveň navrhol kompromis v oblasti spravovania fondu v snahe získať súhlas Holandska. Podľa dokumentu, do ktorého mohlo Politico nahliadnuť, by sa zaviedla takzvaná núdzová brzda. Ak by nejaká krajina nesúhlasila s uvoľnením financií z fondu obnovy, mohla by požiadať, aby sa vecou bezodkladne zaoberala Európska rada a Rada pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN).

Holandsko žiada, aby sa financie z fondu obnovy uvoľňovali jednomyselným schvaľovaním všetkých krajín EÚ. Holandský návrh odmietajú napríklad Taliansko a Španielsko a podľa Európskej komisie a Európskej rady nie je právne realizovateľný, dodáva politico.com.

Viac k témam: Brusel, predseda Európskej rady, summit Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk - Šéf Európskej rady na summite EÚ navrhol zmenšiť objem grantov z fondu obnovy o 50 miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.