Piatok, 3. máj 2024
Oblačno  15 °C
Mimoriadne správy

Šéf Európskej centrálnej banky vyzýva na reformu eurozóny a hrozí krízou, Merkelová je skeptická

 Webnoviny  11. máj 2018  395  
Šéf Európskej centrálnej banky vyzýva na reformu eurozóny a hrozí krízou, Merkelová je skeptická

FRANKFURT 11. mája (WebNoviny.sk) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vyzval politických lídrov na realizáciu reforiem s cieľom predísť zopakovaniu finančnej krízy v eurozóne.

Vyslovil sa pritom za vytvorenie fondu s financiami, ktoré by boli k dispozícii na pomoc členským krajinám menovej únie, ak by sa dostali do ťažkostí. Draghi v piatok v prejave povedal, že takýto finančný fond by mohol poskytovať "dodatočnú stabilizáciu" pre krajiny čeliace turbulenciám na trhu, ktoré nie je možne upokojiť prostredníctvom štátneho rozpočtu a hospodárskou politikou.

Odporúčame:
Merkelová trvá na stálej výnimke z amerických ciel, zdôrazňuje potrebu obchodného partnerstva

Šéf ECB však pripustil, že zriadiť takýto fond bude komplikované. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval lídrov Európskej únie, aby na júnovom summite odsúhlasili reformu eurozóny v záujme prevencie takých turbulencií na trhu, aké v rokoch 2010 až 2015 mohli viesť k rozpadu 19-člennej menovej únie. Stretol sa však so skepticizmom zo strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Viac k témam: Angela Merkelová, ECB Európska centrálna banka, Emmanuel Macron, eurozóna, Francúzsko, Mario Draghi
Zdroj: Webnoviny.sk - Šéf Európskej centrálnej banky vyzýva na reformu eurozóny a hrozí krízou, Merkelová je skeptická © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.