Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Schválený rozpočet je podľa Fica tmelom pre vládnu koalíciu, Danko pochválil prácu Kažimíra

 Webnoviny  13. december 2017  79  
Schválený rozpočet je podľa Fica tmelom pre vládnu koalíciu, Danko pochválil prácu Kažimíra

BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) - Schválený rozpočet je tmelom pre vládnu koalíciu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po odsúhlasení rozpočtu na budúci rok v parlamente premiér Robert Fico.

Podstatné podľa neho je, že schválený návrh počíta aj s koaličnými dohodami týkajúcimi sa napríklad 13. a 14. platov, či s dopadmi príplatkov za nočnú prácu, prácu cez víkendy a sviatky. „Schválenie rozpočtu je mimoriadne stabilizujúcim prvom pre vládnu koalíciu,“ dodal.

Dobrá ekonomická kondícia Slovenska


Predseda vlády zároveň tvrdí, že schválený rozpočet, ktorý počíta s poklesom deficitu verejnej správy v roku 2018 na 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP), je reálny.

Odporúčame:
Poslanci schválili štátny rozpočet, vyrovnané hospodárenie by sme mali dosiahnuť v roku 2020

Počíta pritom s nárastom výdavkov vo väčšine rozpočtových kapitol. Premiér tiež pripomenul, že Slovensko je v dobrej ekonomickej kondícii, padli rekordné čísla, čo sa týka zamestnanosti a nezamestnanosti a máme jeden z najnižších verejných dlhov v rámci eurozóny.

Predseda parlamentu a šéf koaličnej SNS Andrej Danko pochválil prácu ministra financií Petra Kažimíra a ocenil, že za návrh hlasovali aj niektorí poslanci mimo vládnej koalície. Išlo pritom o troch v súčasnosti nezaradených poslancov. Alenu Bašistovú, ktorá kandidovala za Sieť a bývalých poslancov Sme rodina Petra Marčeka a Rastislava Holúbka.

Schválený návrh zohľadňuje realitu


Aj keď Danko pripúšťa, že niektoré oblasti by si v rozpočte zaslúžili viac, schválený návrh zohľadňuje realitu. „Rozpočet je vyvážený, zohľadňuje reálne možnosti Slovenska a je pre nás aj výzvou na zlepšenie efektivity hospodárenia štátu,“ dodal.

Koaličnú dohodu na rozpočte pochválil aj podpredseda parlamentu a šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Pripomenul, že napriek tomu, že zahŕňa koaličné priority, prvýkrát v histórii ma deficit rozpočtu verejnej správy klesnúť pod 1 % hrubého domáceho produktu.

Ocenil tiež nárast zdrojov v kapitolách spravovaných ministrami za Most-Híd, či už v doprave alebo v oblasti spravodlivosti.

Viac k témam: Andrej Danko, Béla Bugár, Ministerstvo financií SR, Most-Híd, Peter Kažimír, Robert Fico, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk - Schválený rozpočet je podľa Fica tmelom pre vládnu koalíciu, Danko pochválil prácu Kažimíra © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.