Štvrtok, 2. máj 2024
Väčšinou jasno  11,5 °C
Mimoriadne správy

Samosprávy nedokážu efektívne čerpať eurofondy, Slovenský pozemkový fond im pre nedostatok ľudí blokuje žiadosti

 Webnoviny  10. máj 2022  143  
Samosprávy nedokážu efektívne čerpať eurofondy, Slovenský pozemkový fond im pre nedostatok ľudí blokuje žiadosti

10.5.2022 (Webnoviny.sk) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) apeluje na Slovenský pozemkový fond (SPF), aby zvýšil personálne kapacity. Pri vybavovaní žiadostí fond nestíha plniť zákonom stanovené lehoty.

Práve nedostatok kapacít a neexistujúce termíny hromadia problémy a nevôľu samospráv ísť do projektov, ktoré sú podmienené súhlasným stanoviskom fondu.

SPF brzdí čerpanie eurofondov


Posilnenie kapacít by prinieslo podporu v rozvoji samospráv aj zvýšené čerpanie eurofondov. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák v tlačovej správe.

„Keďže členom Združenia miest a obcí Slovenska je takmer 96 percent miest a obcí, ktoré tiež pôsobia na úrovni 61 regionálnych združení, ZMOS disponuje nespočetným množstvom príkladov z prostredia miest a obcí. Tie sprevádzajú výrazne komplikácie v čerpaní súčasných eurofondov, aj v súvislosti s dlhými lehotami vybavovania ich požiadaviek na Slovenskom pozemkovom fonde. Bez majetkoprávneho vysporiadania pozemkov, a bez toho, aby s tými pozemkami, s ktorými disponuje Slovenský pozemkový fond mohli pomerne rýchlo pracovať samosprávy, nás čaká aj naďalej obmedzené čerpanie eurofondov na dôležité verejné investície na miestnej a regionálnej úrovni," uvádza Kaliňák.

Rýchlejšie schvaľovanie žiadostí


ZMOS preto apeluje na vedenie SPF, aby aj napriek pokročilému stavu prípravy nového programového obdobia, rokovalo s kompetentnými rezortmi s cieľom zrýchliť a zefektívniť vybavovanie agendy a požiadaviek zo strany miest a obcí.

A to s ministerstvom investícií o využití technickej pomoci z Programu Slovensko 2021-2027 a s ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré je ústredným orgánom pre pozemkové úpravy v rámci Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2023-2027.

„Technická pomoc v rámci zdrojov EÚ nie je iba na reklamu a nákup propagačných materiálov, ale aj na to, aby správne nastavenie technickej stránky pomohlo oprávneným žiadateľom. A práve samosprávy sú jedným z oprávnených žiadateľov eurofondov na národnej i regionálnej úrovni a v konečnom dôsledku sú aj nositeľom čísla celkového čerpania eurofondov v krajine, a preto odstránenie tejto bariéry zo strany miest a obcí nemôže ostať bez povšimnutia," uzavrel Kaliňák.

Agentúra SITA oslovila SPF so žiadosťou o reakciu.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Projekty, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk - Samosprávy nedokážu efektívne čerpať eurofondy, Slovenský pozemkový fond im pre nedostatok ľudí blokuje žiadosti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.